Пропуски при връчване на акт може да спестят на бизнесмена Ахмет Куртулду да заплати на държавата над 1 милион неплатен Данък добавена стойност. Турският гражданин, който от години упражнява порочни бизнес практики в Пловдив, е натрупал задължението през фирмата „Черноморец“ ООД, където той е управител и собственик на 60% от дяла. 

Неизплащането на данък към държавата било осъществено през лятото на 2019г., когато дружеството било дерегистрирано по Закона за ДДС. За въпросния период били начислени движения в приходите и разходите на „Черноморец“, които не били обложени с данъка. Това било установено от приходната агенция и последвало издаване на ревизионен акт, в който твърди, че фирмата на Куртулду дължи 1 176 040,18 лв.. Начислени били лихви в размер на 152 530,73 лв..

Бизнесменът обжалвал акта, но през февруари 2021г. той бил потвърден от Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика” в Пловдив. Бил обжалван и пред Административен съд в Пловдив, който също го обявил за правомерен. Куртулду се обърнал към ВАС. Върховните магистрати разгледали казуса, установили пропуски и го върнали за преразглеждане в съда в града под тепетата. Този път обаче жалбата трябвало да бъде разгледана от друг състав.

В хода на новоназначената проверка съдебният състав в Пловдив забелязал нарушения, които НАП била направила при връчването на ревизионния акт. От една страна посочва, че дружеството не е представило информация за изписани продукция, поради което не дава възможност за точно установяване на основата за облагане с ДДС. 

От решението става ясно, че няма спор относно факта дали „Черноморец“ има задължения. Поради способа на връчване на акта обаче, се смята, че същият е „опорочен“ и подлежи на отмяна. В мотивите се посочва, че агенцията е търсила няколко пъти на адрес Куртулду, пуснала е два пъти официален имейл до фирмата му, публикувала е акта в интернет списъка си, както и го е поставила на таблото си в териториалното им поделение под тепетата. Служителите на НАП допуснали грешка в адреса за кореспонденция, където са търсили връзка с дружеството – ул. „Брезовска“ 13 в Пловдив. Както медията ни разкри, друг акт на дружество на Куртулду към „САРС 12“ също е обект на съдебни дела заради същата грешка.

НАП дерегистрира фирма на задлъжнял пловдивски бизнесмен, юристът му: Държавата трябва да му върне 3 млн.лв.Пловдивската фирма "САРС 12", известна с борчовете си, обжалва акта пред съда

Нещо повече – в решението на навия състав се посочва, че две от съобщенията – това на таблото в териториалната дирекция и това, публикувано в интернет, били с различно съдържание. Различавали се именно по посочения адрес.

Поради пропуските, допуснати при връчването на ревизионния акт, съдът решава, че органът по приходите е ощетил Ахмет Куртулду в това да упражни правата си. Затова обвинява оспорения акт в „необоснованост и незаконосъобразност“ и постановява отмяната му. Присъжда на Национална агенция по приходите да заплати на „ЧЕРНОМОРЕЦ“ 50 лв. за разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, като по всяка вероятност НАП ще пристъпи към подобни действия.

Спряха наддаванията за имот на Карловско шосе, собственикът остава разследван пловдивски бизнесменАхмет Куртулду, който дължеше на банката кредитор над 1 милион, е успял да се споразумее с нея