НАП дерегистрира по Закона за ДДС дружеството „САРС 12“, управлявано от скандалния бизнесмен Ахмет Куртулду. Фирмата е получила акт за принудително прекратяване на регистрация заради системни данъчни нарушения и осуетяване работата на приходната агенция. 

Сред мотивите се посочва - подаване на грешна локация, като при опитите да връчи покана на представител на „САРС 12“ за внасяне на поискана документация, служителите им не открили нито обект, нито офис на посочения адрес за кореспонденция. Посочва се, че фирмата не представя счетоводни документи, с което се осуетява извършването на контролни действия. И още - за дълъг период от време Ахмет Куртулду не е внасял дължимия Данък добавена стойност.

При направена проверка на дружеството, било установено, че същото има изискуеми публични задължения в общ размер на 125 000 лв. и задължения за ДДС над 5000лв. Възоснова на изброените нарушенията Национална агенция на приходите издала акт, с който принудително дерегистрирала фирмата на Куртулду.

С това най-общо казано, „САРС“ бива лишена от възможността държавата да възстанови част от вложенията им, каквото позволява съответната регистрацията. Поради тази причина фирмата е обжалвала акта пред Административен съд в Пловдив. Магистратите установили, че са налице всички изброени от агенцията нарушения и с това актът, наложен от приходната агенция,  следва да остане в сила. Съдът отхвърлил жалбата на „САРС 12“ и ги осъдил да заплатят 1000лв. на НАП за разноски по делото. Решението подлежи на обжалване. 

НАП с мощна ревизия на бизнесмена Кутрулду - трупал значителни разходи без да генерира приходПловдивският предприемач, известен с данъчните си измами, обжалва ревизионен акт пред съда

Медията ни потърси за коментар юристът на дружеството, който определи действията на органа на приходите като „неправомерни“. Той твърди, че до този момент НАП не е изпълнил задълженията си, произтичащи от въпросната регистрация, а именно да възстанови част от ДДС-то.

„САРС 12“ е фирма, която през годините е работила с много големи обороти. ДДС от страна на държавата, което НАП все още не е възстановила, възлиза на 3 000 000лв.. Отгоре на всичко, сега дерегистрират дружеството с безсмислени мотиви, които не отговарят на истината“, заяви Александър Пилев. Той е категоричен, че в търговския регистър е посочен точния адрес на обекта, но: „НАП не правят разлика между ул. „Брезовска“ и бул. „Брезовска“ в Пловдив“.

Адвокатът се закани, че фирмата няма да спре да търси правата си пред Темида, включително по други дела на дружеството.

Припомняме, че това далеч не е първия спор между фирмите на пловдивския търговец и приходната агенция. Куртулду е известен с данъчните си престъпления и натрупаните си задължения към държавата, възлизащи на почти неизплатими суми. В началото на тази година складът на фирмата му в Пловдив бе обявен за публична продан заради невъзможност да изплаща дълговете си. Още преди да започнат наддаванията обаче – търгът бе прекратен, тъй като фирмата изненадващо намери капитал и покри задълженията си.

Пуснаха на търг за 3,7 млн.лв. база на пловдивска фирма, разследвана за еко престъпленияИмотът е собственост на бизнесмена Ахмет Куртулду, който има големи задължения към банки и НАП

Спряха наддаванията за имот на Карловско шосе, собственикът остава разследван пловдивски бизнесменАхмет Куртулду, който дължеше на банката кредитор над 1 милион, е успял да се споразумее с нея