Прекратиха залаганията за складовата база на фирмата „САРС Груп и Ко“ в Пловдив. Парцелът на Карловско шосе бе обявен за публична продан със стартова цена от 3 653 760 лв., а причината за това бяха дългове на собственика Ахмет Куртулду. Търгът е предизвикал сериозен интерес сред предприемачи и частни фирми, които се впуснали в битка да откупят имота. Предвид обширната му площ и добрата му локация, наддаванията са били сериозни.

Малко преди да приключат залаганията обаче, неочакван обрат настъпил в плановете на наддавачите, научи TrafficNews. Бизнесменът Куртулду успял да постигне споразумение с банката кредитор, на която дължал близо 1 милион евро. Той е изплатил борчовете си, за да спаси склада на дружеството му, търгуваща с почистващи препарати.

Пуснаха на търг за 3,7 млн.лв. база на пловдивска фирма, разследвана за еко престъпленияИмотът е собственост на бизнесмена Ахмет Куртулду, който има големи задължения към банки и НАП

Дълговете на Ахмет Куртулду възлизаха на близо 1 200 000 евро. Вече всичките са изплатени. Успяхме да си върнем склада, както и други имоти, които бяха изложени на риск. Аз лично спрях търга на склада на Карловско шосе, който беше обявен от частния съдебен изпълнител Тодор Луков“, заяви пред TrafficNews адвокатът на „Сарс Груп“ Александър Пилев.

По негови твърдения до тази патова ситуация се стигнало заради съден спор с „Търговска Банка“ АД, предоставила кредити на пловдивския предприемач. След като станало ясно, че бизнесменът не може да покрие задълженията си спрямо договора, банката поискала ипотекираните му имоти. Той обаче не бил съгласен с размера на наложените санкции, затова претендирал за прекомерност.

Без ясна причина! ЧСИ вдигна запори за милиони евро на заборчлял пловдивски бизнесменСобственикът на "Сарс Груп" се разследва от прокуратурата и от години не изплаща борчовете си към банки, държава и частници

„Спорът се реши. Постигнахме споразумение с банката кредитор и изпълнителното дело е прекратено. Дълговете му са погасени, включително и тези към държавата“, допълни Пилев.

Припомняме, че търговецът с почистващи препарати бе погнат и от Националната агенция на приходите, защото не е декларирал приходите си към държавата. При едно от последните дела агенцията му поиска 600 000лв., заради непогасени здравни осигуровки, неподадени данъчни декларации в рамките на година. Още един проблем бе засечен при тогавашните проверки на НАП – търговецът извършвал разходи в значителни размери, без да реализира доходи.

НАП с мощна ревизия на бизнесмена Кутрулду - трупал значителни разходи без да генерира приходПловдивският предприемач, известен с данъчните си измами, обжалва ревизионен акт пред съда

По този повод попитахме адвокат Пилев какво се е променило във финансовото състояние на Куртулду, така щото изведнъж да придобие доходи, достатъчни да покрият главозамайващите му дългове.

Дълговете са изплатени със средства, генерирани от неговата бизнес дейност – по честен начин. Всичко е в рамките на закона, а когато са били внесени парите, това е станало с декларации за произход на средства. Като по учебник“, отговори той. За прекратената публична продан на имотите на бизнесмена потвърди и съдебният изпълнител Тодор Луков, провел търга.

Изплатените дългове обаче далеч не освобождават собственикът на "Сарс Груп" от наказателна отговорност, която може да му бъде потърсена, заради системното замърсяване на въздуха. Припомняме, че именно в обявения на търг склад на Карловско шосе бяха сигнализирани редица случаи на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. След като TrafficNews изнесе факти за това РИОСВ, РДНСК, полиция, прокуратура и следствена служба се заеха с проверки. Част от тях все още текат, а други станаха причина за глоби за в размер на хиляди левове. Въпреки протичащите проверки в имота на дружеството продължават да се изгарят отпадъци.

Следствената служба се зае с пловдивската фирма "САРС", проверявана за престъпно замърсяванеПредстои извършването на екологичка оценка