Община Пловдив ще направи публично искане до държавата, която да предостави безвъзмездно 15 дка от активите на НКЖИ за строителството на алтернативна пътна връзка на бул. „Александър Стамболийски”. Това стана възможно, след гласуването в залата на Общинския съвет днес.

Причината е, че за да се разшири „Стамболийски” ще трябват няколко мандата само за отчуждаване, което е и много скъпо. Вместо това идеята е върху прехвърления имот от НКЖИ, пътят да минава по старата жп линия.   . Новата пътна връзка ще започва от Коматевско шосе, ще минава през „Филикон”, а оттам ще продължи към „Димитър Талев” с развръзки към близките улици – към продължението на „Македония” и „Поручк Въльо Стефов”.

На мястото на жп линията напълно е възможно да се направи четирилентов път с тротоари и велоалея.

Правят булевард на мястото на стара жп линия в Кючука, ще е алтернатива на бул. „Стамболийски” ВИДЕОРазширяването на основната пътна артерия в „Южен” на практика е невъзможно, смята кметът

Общинският съвет в Пловдив  даде и зелена светлина за измяна на ПУП-а и парцеларния план на новата пътна връзка между Прослав и Коматево. Със санкцията на ОбС могат да започнат и отчужджителните процедури и проектирането на пътя. Идейната разработка е направена така, че отсечката ще  бъде максимално по сегашния съществуващ черен път, за да се минимизират отчуждаването на имоти.  

Пътят ще минава през местността Терзиите, като проектът предвижда двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.

В момента вариантите за път между двата квартала е през Пещерско шосе и  Коматевско шосе, или другият вариант е през Околовръстното. Съществуващият полски път се ползва предимно през лятото и не от много хора.

При направата на пътя и премахване на ограничението, собственици на земеделски земи в Пловдив да сменят статута на имотите, на практика отсечката може  да стане опорна точка за бъдещ квартал.

Отчуждават 49 имота с площ от над 33 дка за новата пътна връзка в ПловдивОбщинският съвет ще даде зелена светлина за започването на процедурите за пътя между Коматево и Прослав