Отново сме в сезона на ягодите и, признаваме си, можем да ги хапваме всеки ден. Ако са достатъчно сладки и ароматни нямат нужда от никакви добавки. А когато искаме да разнообразим малко, търсим някоя и друга рецепта с тяхно участие.

Така попаднахме и на идеята да сложим червените плодчета в нашия верен приятел в кухнята - еър фрайъра. Може да ни звучи странно на пръв поглед, но обещанието е за хрупкави и много сладки ягоди, които може да си хапваме както сами между храненията, така и да добавяме към други храни - като например мюсли или мляко.

Дехидратираните ягоди са вкусни и полезни. С извличането на водното съдържание от тях, те стават по-наситени откъм полезни вещества, както и на вкус. Това повишава сладостта им в сравнение със суровия вид. 

Ето кои са стъпките, които да следваме, ако решим да опитаме.

  • Накисваме и измиваме добре ягодите, изрязваме листата и по-меките участъци, ако има такива
  • Нарязваме ги на тънки филийки и оставяме върху домакинска хартия, за да изсъхнат напълно
  • Загряваме файъра предварително на най-ниската възможна температура - 80 или 100 градуса
  • Подреждаме внимателно парчетата на дъното на кошницата едно от друго. Може да се докосват, но не бива да се покриват
  • Пускаме отново на ниска температура за около 20-25 минути, след което обръщаме ягодите от другата страна. При необходимост повтаряме
  • Важно е да следим да станат достатъчно хрупкави, без да прегорят, защото това ще развали вкуса им. Колко точно време ще ми е необходимо зависи от това колко тънки сме нарязали парчетата, както и от мощността на уреда, който използваме
  • След като са готови, ги оставяме да изстинат и прибираме в кутия, буркан или плик с плътно затваряне. Така можем да ги съхраняваме до няколко месеца.

Освен с ягоди, може да опитаме същия процес и с други плодове като например ананас, банан или киви, съветва Two Cloves Kitchen.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock