Ръст на случаите на тормоз над деца в интернет, отчитат от ГДБОП. От началото на годината са разкрити 45 случая, свързани с педофилско посегателство – повече от същия период през миналата година. Расте и онлайн насилието между връсници. Почти всяко четвърто дете става жертва на онлайн тормоз от свои връстници.

Сред най-новите рискове за учениците в интернет е т.нар. секстинг – разпространение на снимки или клипчета с еротично съдържание с цел отмъщение или злепоставяне.

Близо 6300 сигнала, свързани с незаконно съдържание или поведение в интернет, са подадени на горещата линия за онлайн безопасност през миналата година. А за тази – броят им расте, съобщава NOVA.

Най-често оплакванията са свързани с детска порнография, еротично съдържание или подмамване на дете.

Обикновено педофилите се представят за връстници на жертвите си. Прикрити зад фалшиви профили. Внимателно проучват интересите на децата, за да създават доверие. И бързо влизат в контакт с тях.

"Благодарение на ранната сексуализация разговорът много бързо преминава на сексуални теми. Детето е подлъгано да си направи голи снимки или клипове“, поясни Георги Апостолов от Центъра за Безопасен интернет.

"Често приканват подрастващите не само да се снимат, а и да извършват сексуални действия пред камера“, каза още Явор Колев от ГДБОП.

Записите се използват като разменна монета. За да не бъдат разпространени сред близките на жертвата.

"Изнудват детето да изпраща повече и повече такива материали, крайната цел на сексуалния насилник е то да бъде изведено извън дома си, на улицата, където да се злоупотреби сексуално с него. Повечето от тях се ограничават само в такива онлайн комуникации и набиране на снимки и видеа за задоволяване на перверзните си нужди, но има и такива, които се стремят да достигнат до сексуален контакт с детето“, предопреди Колев.