2019-а беше годината, в която десетки страдащи от различни заболявания получиха подкрепа от милосърдни хора в организираните за тях и от различни институции кампании. Това даде надежда и светлина за човешкото, останало в нас - да протегнем ръка на нуждаещите се, които са изправени пред безсилието да водят най-тежката си битка - за живот.

В не една и две публикации TrafficNews успя да ви покаже и разкаже десетки човешки истории на хора, нуждаещи се от лечение. Стотици хиляди левове, събрани за добра кауза, средства, в повечето случаи отделени от последния залък на някой със състрадателно сърце изпълнени с любов. И дали усмивката на хора, обгърнати от тревогите и липсата на надежда, че ще намерят изход от тежката житейска ситуация.

Десетки болни деца намериха лъч надежда, както и родителите им, които безброй безсънни нощи бдяха над най-ценното си. За много от тях животът им се промени кардинално и бе даден нов старт. А за други тежката борба продължава и до днес...

Безброй безсънни нощи разрушиха спокойствието на семейството на бебе Калина. В най-тежката фаза на заболяването си цироза, тогава седеммечесното дете претърпя чернодробна трансплантация в Хамбург. Донор стана нейният баща Явор. И скоро след лечението си тя се завърна в у дома. Съдбата на невръстното дете трогна хиляди наши сънародници, които събраха необходимите 1 млн. лв. за лечението й за по-малко от три дни. Състоянието на детето продължава да се следи, като няколко пъти в месеца тя се подлага на изследвания. Излезлите преди няколко месеца резултати показват нормални показатели, без завишения. Детето приема лекарства, които потискат имунната система, за да се предотврати евентуално отхвърляне на черния дроб.

След продължително лечение: Бебе Калина отново е в прегръдките на близките сиДетето, което бе с увреден черен дроб, получи нов шанс за живот


През годината изключително активни с благотворителните си каузи бяха хората в Асеновград. Многобройни бяха акциите в помощ на Лизи, Ники, Ева и Неврие.

Преди година на Ева Чолакова бе поставена диагноза Сарком на Юинг. 5-годишното момиченце се лекува в болница в Хайделберг, Германия. До момента е претърпяла няколко операции – трансплантация на стволови клетки, няколко курса химиотерапия, радиотерапия, лъчетерапия, и е напът да победи коварната болест. Но лечението й продължава, а за него са нужни 50 000 евро. Средствата са непосилни за семейството й, което търси помощ от всички - граждани, фирми, фондации.

Малката Ева от Асеновград е напът да победи болестта! Да подадем ръка на семействотоРодителите имат нужда от средства, за да заплащат всички разходи от престоя си в Германия

35-годишната Лизавета Иванова пък от години страда от множествена склероза, но не се отчайва и се бори упорито с тежкото заболяване, а усмивката не слиза от лицето й.  Последните изследвания от ядрено-магнитния резонанс показаха усложнения. Година и половина момичето бе в стабилно състоянието, но поради липса на средства, поддържащото й лечение не може да се осъществи. Лиза няма как да се излекува, но с вливане на стволови клетки, може да постигне ремисия.

Днес в Асеновград: Куп звезди се обединяват в благотворителната кауза „Заедно за Лизи"Събитието ще се състои от 18:00 часа в Градска библиотека "Паисий Хилендарски"


Николай Иванов, който наскоро навърши 33 години, от 8 години се лекува в университетска клиника в Навара, Испания, от злокачествено образувание на дебелото черво с метастази в белия дроб и костите. Младият мъж преминава през тежки медицински процедури, които омаломощават не само тялото, но и са истинско изпитание за психическата му издръжливост. Последната година е най-трудната за асеновградчанина. В рамките на 2 месеца са му проведени 2 терапии, от които получава алергична реакция със силен обрив, кръвното му пада и той дори губи съзнание. Следват трудни дни, в които Ники остава продължително време на легло и се движи все по-малко, има болки в гърба и почти не спи нощем. Към момента се подлага на друга химиотерапия. А междувременно средствата, които дължи на испанската клиника, непрекъснато нарастват и вече са надхвърлили 100 хил. евро.

Таланти от цялата страна пеят в подкрепа на Ники от АсеновградБлаготворителният концерт и базар ще се проведат на 20 декември


Благодарение на всички добри хора, бе събрана сумата от 50 000 лева и на 19-годишната Неврие Мехмед бе извършена спешна трансплантация на бъбрек. За щастие, успешна.

19-годишно момиче се нуждае от трансплантация на бъбрекНеобходими са 50 000 лева, които са непосилни за семейството на Неврие Мехмед


Едно усмихнато и слънчево момче само на 18 години - такъв е Георги Арнаудов от Пазарджик, който е диагностициран със Сарком на Юинг. Независимо от тежкото си състояние и борбата с коварното забляване той не спира да мечтае и да вярва, че ще намери изход и ще се излекува. На 13 август Георги започва химиотерапията в Отделението по детска онкохематология в Пловдив, вместо да сбъдне желанието си да учи "Маркетинг" в УНСС. Не се уплаших, а приех с усмивка това, което ми предстои, споделя Георги. Към този момент той е провел няколко курса химиотерапия. Все още няма яснота кога ще му бъде направена операция за отстраняване на тумора. Георги очаква отговор от клиниката в германския град Мюнстер. Възможно е операцията да бъде извършена и в болница в Швейцария или Австрия. Не се знае колко средства ще са необходими за нея, но най-вероятно става въпрос за стотици хиляди евро.

Награждават 19-годишният Георги от Пазарджик, който се бори с тежко заболяванеМладежът е номиниран за наградите „Даниела Сеизова – в името на живота”  


За съжаление годината беше безпощадна и за още един млад човек - 25-годишният студент в Медицински университет – Пловдив Петър Радев. В края на месец юни мадият мъж бе диагностициран с Остра миелобластна левкемия, което представлява рак на кръвта. Заболяването засяга кръвните клетки и те не могат да изпълняват пълноценно функцията си. Затова в кратък срок трябва да бъде извършена костно-мозъчна трансплантация.

Стойността на изследванията, които прави Пепо, две индукционни терапии и алогенна костно-мозъчна трансплантация, са на стойност 500 000 евро. Приятели и колеги на младежа организираха няколко акции за вземане на кръв за HLA типизация - установяване на подходящи донори не само за него, но и за хилядите със същия проблем в България. Благодарение на всички, които подкрепиха кампаниите, вече има съвместими донори за Петър за костно-мозъчна трансплантация в Германия.

Стартира DMS кампания в подкрепа на 25-годишния ПетърСтудентът по медицина спешно се нуждае от средства, за да продължи борбата си с левкемията


През годината не липсваха и хубавите и позитивни благородни каузи. Болно от тежка форма на левкемия момче от Пловдив получи шанс за живот. Две години след трансплантацията на стволови клетки се случва неговата среща с донора на биологичния материал.

Усмивката и блясъкът в очите на Николай Попов идват след болка и трудни моменти. За тежката диагноза - левкимия, Ники и семейството му разбират в края на 2015 година. Всички близки, приятели от Пловдив и медии бързо се организират в кампания за набирането на необходимите 250 000 евро. За щастие сумата е събрана и Ники заминава за трансплантация на костен мозък в Германия.

Преди да бъде извършена интервенцията, Ники е преминал през тежкия период на търсене и чакане на подходящ донор. Един ден чудото за него се случва и надеждата за втори живот става напълно реална. Надеждата е в лицето на Ноам Глик от Йерусалим. Когато младият мъж е бил в казармата, при едно дарение на кръв приема да бъде добавен в световната донорска банка за стволови клетки. 4 години по-късно специалисти му се обаждат с новината, че един човек някъде по света се нуждае от помощ, и че той е единственият, който може да му помогне.
След успешно провелата се трансплантация, Николай вече е пълноценен мъж, а през тази година се случи едно от най-запомнящите се за него събития - срещна своя донор Ноам Глик.

Ники от Пловдив пребори левкемията и се срещна със своя донорЕдна история за добрината, силния дух и жаждата за живот


През годината TrafficNews ви разказа и историята на едно 20-годишно момче от Сливен, което спешно се нуждае от средства за лечение. Димитър Щилиянов е изключително позитивен, усмихнат, със спортен дух и мечти. Преди година обаче животът му се преобръща. След спортна травма той получава образувание по тялото си, на което той не обръща внимание. С времето обаче болките му се засилват и тогава той отива на лекар. Той е насочен към пловдивската университетска болница „Свети Георги”. Претърпява изключително сложна операция, при която е отстранен тумор на гръдната кост. След направена хистология се установява, че е най-коварният злокачествен рак на костите – Сарком на Юинг. Започва химиотерапия в Детската онкохематология, а лекарите успяват да го вкарат в ремисия.

Димитър не спира да се усмихва и вярва, че ще оздравее! За това са необходими 50 хил. евро20-годишното момче страда от Сарком на Юинг, но има много голям шанс за излекуване


Тази година обаче болестта се завръща с рецидив в гръбначния стълб. Майка му Станимира споделя, че животът им отново се превръща в ад и най-големият кошмар за една майка е да разбере, че детето й е  болно от рак.
Димитър претърпява нова операция, последвана от химиотерапия и рехабилитация. Лекарите в Пловдив са готови да започват и „таргетна” терапия, смятана за нова ера в медицината.  Консултират си е със свои колеги в Австрия, които предлагат последващо лечение с хипертермия. С общите усилия на българските и австрийски медици момчето има около 80% шанс за пълно излекуване. Лечението в чужбина обаче не се покрива от Здравната каса, а за него са необходими 50 хиляди евро.
Независимо от трудностите, които е преминал и тежките интервенции, които му предстоят, Димитър не спира да вярва, че ще оздравее, и не спира да се усмихва – дори и в инвалидна количка.

32-годишният Ивайло Тенев не е от хората, за които животът е лек. Младият мъж бе диагностициран със заболяването множествена склероза през пролетта на 2010 година. Индикатор за това е било едно малко и безобидно жълто петно в окото. След дълго ходене по лекари в опит да се установи причината за това необичайно за него явление, ядрено-магнитният резонанс дава страшния отговор на въпроса. До тогава Ивайло изобщо не е имал представа какво е това заболяване и какво е неговото развитие.  


Въпреки удара, който понася, след като научава за заболяването си, Ивайло е категоричен, че ще направи всичко възможно, за да оздраве - без лекарства. С течение на времето обаче болестта прогресира. А последиците от един такъв процес са трайно инвалидизиране. Въпреки цялата информация, с която се е запознавал, той не приема диагнозата си за нещо сериозно и е уверен, че каквото и да му струва, ще се излекува и възстанови изцяло. Това му коства страшно много усилия, воля, постоянство и вътрешна мотивация.

Младият мъж има щастието да се запознае с един случай на жена от Германия. От репортаж по немски телевизионен канал той разбира за жена, която е имала същото заболяване. Но след като заминава за лечение в руската столица Москва, тя буквално се преражда и започва нов живот. Шокиран и изненадан, Ивайло решава, че на всяка цена трябва да намери тази жена, независимо от времето и разстоянието. Свързва се с нея, тя му разказва подробно за всичко, през което е преминала. Така в един момент той събира смелост и взема решението да замине и да проведе своето лечение в Москва. Лекарите, които се занимават с трансплантация на стволови клетки в клиниката Пирогов в руската столица му гарантират 99% ремисия, след което може да води отново пълноценен живот. Ивайло преминава тежката процедура. Вече си е у дома, където продължава следоперативното си лечение. А неговите близки и приятели остават с искрите на надеждата в очите, че неговото здраве ще се възстанови напълно и той ще води нормален и пълноценен начин на живот. 
 
И на фона на всичко това, едно важно звено, свързано със здравето се нуждае от оздравяване. Редица благотворителни кампании се проведоха през годината, за да бъдат събрани средства за изграждането на нов детски и онкохематологичен корпус на Детската клиника. Планът е да се изгради ново звено на територията на БАЗА 2 на булевард "Пещерско шосе" 66. И към този момент основните дарители на средства са ученици от Пловдив, както и пациенти, постъпващи за лечение в клиниката. Голяма част от тези средства са събрани и от самите лекари, които непрекъснато заделят от заплатите си, за да подпомагат каузата.

Целият персонал на Детската клиника отправя призив за подпомагане на каузата за изграждането на един такъв детски здравен център, за да могат децата да бъдат лекувани в едни много добри европейски условия. Това ще създаде и едни по-добри условия на тях самите за лекуването на пациентите.

Детската клиника в Пловдив е създадена през 1948 година. През годините специалистите са доказали и допринесли за развитието на педиатричната наука. Това е най-голямата детска клиника в цялата страна и няма друга такава, в която да са концентрирани толкова много специалисти на едно място - общи, педиатри и тесни специалисти. Всичко това обаче е ситуирано в едно малко пространство. Работещите в Детска клиника мечтаят колкото е възможно по-скоро да бъде създадена нова база за работа и лекуване на малки пациенти, която да отговаря на всички потребности.