Русия днес нанесе поредни удари срещу унергийната система на Украйна. Страната продължава да изпитва остър недостиг на средства за противовъздушна отбрана.

Пентагонът обяви, че изпраща спешно ракети за системи Пейтриът, но не и допълнителни установки за изстрелване. Москва заяви, че през последната седмица е осъществила 35 удара срещу енергийни обекти, складове и железопътни линии в Украйна в отговор на нападения на Киев срещу руската енергийна инфраструктура. Украйна обяви, че е поразила с дронове две рафинерии и летище в руската Краснодарска област.

Руските въздушни удари са били осъществени с балистични и крилати ракети. Украйна обяви, че е свалила 21 от общо 34 изстреляни ракети. Поразени са енергийни обекти в области Лвов и Ивано-Франковск.

Украйна не уточнява поразените обекти от съображения за сигурност, така че Русия да не може да оцени бързо нанесените щети. Руска ракета е паднала и в опасна близост до болница с 60 пациенти в Харков.

"Основната задача е да затворим небето над Харков. Повтарям, че цялата международна общност трябва да се обедини около Харков и да не допусне превръщането на града в нов Алепо", каза Игор Терехов - кмет на Харков.

При руските удари Украйна досега е загубила 80 процента от топлоелектрическите и 35 на сто от водноелектрическите си мощности, обявиха украински представители. Страната разчита основно на атома, но загубените генератори имат балансиращи функции за енерийната система. Без тях има риск от енергиен срив при по-висока консумация, която сега е на ниски равнища заради мекото време.

"За всяка следваща смърт и разрушение в Украйна отговорност ще носят тези, които отлагат решението за предоставянето на батареи Пейтриът на страната ни", каза Дмитро Кулеба - министър на външните работи на Украйна.

Украйна отново атакува с дронове руски рафинерии. Поразени са преработващи инсталации в Илски и Славянск, както и военното летище Кушчевск в руската Краснодарска област. Според ТАСС обектът в Славянск е бил принуден да прекрати част от дейността.

Пентагонът обяви, че ще закупи нови въоръжения за Украйна на стойност 6 милиарда долара, като пакетът включва ракети-прехващачи за системите Пейтриът. Същевременно министърът на отбраната Лойд Остин предупреди, че Украйна се нуждае и от други зенитни системи и Пейтриът не е решение на всички проблеми.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс посети днес Лвов и обяви помощ за Киев от 100 милиона долара, включително средства за близка противовъздушна отбрана и дронове с прецизни муниции въздух-земя, пише БНТ.

 

 

 

Снимка: БТА