Няма нищо по-вкусно от домашно приготвения козунак. Затова сме ви приготвили домашна и изпитана рецепта по лесен за приготвяне начин за козунак, с която да зарадвате семейството и приятелите, пише glasnews.bg.
 
Необходими продукти:
20 гр. жива мая или 7 гр. суха
180 мл. прясно мляко
3 бр. яйца
170 гр. захар
50 мл. олио
60 гр. меко масло
2 бр. ванилия
Кората на един лимон и портокал
560 гр. брашно
3 щипки сол
100 гр. стафиди
30 гр. филирани бадеми
 
Начин на приготвяне:
Всички продукти са със стайна температура. Разтваряме маята в леко затопленото прясно мляко, около 30 градуса, заедно с една супена лъжица захар и две брашно от общото количество. Разбъркваме, покриваме и оставяме да втаса за около 15 минути на топло.
В друг съд счупваме яйцата и отделяме един жълтък за намазване на козунака. Разтваряме го с половин супена лъжица прясно мляко. Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото, втасалата мая, ванилията, кората на цитрусите и изсипваме цялата течна смес в контейнера на хлебопекарната. Правилото е да сложим първо течните съставки. Следват сухите, добавяме част от брашното, солта и включваме машината на програма сладък хляб със слабо изпечена коричка. Моята програма е номер 6. Затваряме капака и започва първото месене. Докато трае, добавяме от брашното постепенно докато свърши. Има интервал почивка от месенето на тестото и започва второто месене около половин час.

При второто месене добавяме мекото масло на части докато се усвои цялото и стафидите. От мазнината и месенето, тестото ще добие нужната  консистенция, не е необходимо повече брашно. Тестото е еластично и леко лепкаво, такова трябва да бъде. Оставяме го да втасва в машината, дори може да се изпече в нея без да прекъсваме процеса докато трае програмата. Но аз го извадих от машината преди последния час от програмата. Беше втасало, изпълнила контейнера. Прекъснах процеса печене. 

Сложих го на работния плот намазан с олио. Намазах си и ръцете и го разделих на четири части. Оформих всяка на фитил. Сплитам го на офицерско копче, както се плете кошница. Слагам два фитила вертикално и отгоре два хоризонтално на кръст. Промушвам един под друг да се образува мрежа. След това хващам един край и плета един оборот в една посока, а другия оборот в обратната посока. Подпъхвам краищата два по два под козунака.

Пренасям го върху хартия за печене. Заедно с хартията го слагам в тава и поставям ринг като разтварям разстоянието  от стената на ринга и козунака да е 2 см, а диаметърът е 21 см. Сложете ленти от хартия за печене и на стените на ринга. Ако нямате ринг, а продълговата форма за козунак, го сплетете на тройка плитка или четворка от два фитила на кръст и го сложете пак с помощта на хартия за печене. Покрийте го и го оставете да втаса за 20 минути. Намажете го с жълтък разтворен с 1/2 с. л. прясно мляко и го поръсете с кристална захар и по желание с филирани бадеми. Печем в предварително загрята фурна само отдолу с вентилатор на 150 градуса до златист цвят. Проверяваме за готовност с дървено шишче, ако излезе чисто е изпечен.
Да ви е вкусно! Светли празници!

Рецепта на Надежда Сотирова.