През последните два дни в социалните мрежи масово се споделя пост за „учебник по български език” , който съдържа текст с история за дете с двама татковци. Публикацията на Боян Толев е споделена близо 300 пъти и е коментирана от над 70 души. 

Твърди се, че текстът се намира в „Учебник по български език за 4. клас, 2023 г.”, на  издателство „ Бъднина”  с автори: В.Николаева, Ф. Костов, А. Малинова.  Очаквано, под поста се роят злостни коментари по адрес на българското образование, джендърите, новия световен ред, продажните политици и прочее.

Тук таме се появяват плахи въпроси на кое издателство е въпросният учебник и къде се намира текстът, но те бързо биват заглушени от неистови вопли по изконните ни ценности.

Проверка обаче показва, че това е поредният фейк , който нагнетява напрежение и разделя българското общество. С каква цел едва ли е трудно да се досетим, като проследим профилите на хората, които споделят тази публикация.

Проверка показва, че няма такъв учебник с такива автори, няма и издателство „Бъднина”. Няма и фирма с подобно име, която да издава учебници. Съществува читалище с това име, но то едва ли развива издателска дейност.

 

Самият автор на поста Боян Толев твърди, че е взел поста от небезизвестния Александър Урумов, който обещал да му предостави по-подробна информация. Но на стената на Урумов липсва пост с такова съдържание.

Името на самия Урумов се свързва и с друга фалшива новина. През 2019 година той предизвика паника в ромските махали с твърдението, че ще бъдат отнемани деца от родителите им. Масовата истерия бе в Сливен, Ямбол и Карнобат, където десетки семейства взеха децата си от училище, след плъзнал слух, че социалните ще им ги отнемат. Тогава медиите съобщиха, че в скандала е замесен  служител от пресцентъра на Министерството на отбраната, а по-късно стана ясно, че обект на проверката е  Александър Урумов. Той отрече да е автор на слуха и заяви, че намесването на неговото име е "пряко свързано" с категоричната му позиция срещу Истанбулската конвенция и "всякакъв род джендър политики".

"Александър Урумов е роден през 1969 г. в Брацигово. Завършва българска филология през 1994 г. в София. Публикува художествена литература от 2009 г. Оттогава поне датира първият му сборник с разкази "Приказки в края на времето", който получава награда за литературен дебют и дава живот на награждавания моноспектакъл "Лалугер". Член е на Консервативно-екологичната партия на Христо Бисеров още от началото на 90-те на 20 в.", пише  „Свободна Европа” преди време.

В правителството на Иван Костов той става за първи път говорител на Министерството на отбраната (1997-2001 г.) и повече не напуска сферата на публичните комуникации. Междувременно е активен и в организирането на политически и граждански групи. През 2006 г. Урумов става ръководител на звеното за връзки с обществеността на БНБ. По-късно защитава управителя на банката Иван Искров по време на фалита на КТБ.

Заемането на публични длъжности води и до осветяването му като агент на ДС, вербуван на 19-годишна възраст под псевдонима Абел. В тази вербовка изпъкват най-вече два факта – че псевдонимът е на името на известния руски шпионин Рудолф Абел, арестуван през 50-те години на 20 в. в САЩ и че досието на Урумов е било част от прочистената документация на МВР през 1990 г.

Неговото име нашумя и през 2017 и 2018 година, и в двата случая заради неговото схващане на думата "джендър" и неговия прочит на един международен документ - така наречената Истанбулска конвенция.

В заключение: няма учебник по български, който да дава за пример и да насърчава еднополовите бракове. Налице обаче е политическа  пропаганда, скрита зад защитата на християнските ценности, базирана на фалшиви новини. Също така е налице и пълна безнаказаност спрямо хората, които я разпространяват. Единственото спасение от подобни внушения е четене с елементи на разсъждение и елементарна проверка в информационните масиви.