Отчита се ежедневно нарастване на броя на заболелите от коклюш в страната. Това съобщи д-р Кремена Пармакова от Министерството на здравеопазването пред Euronews България. Над 60% от регистрираните случаи са в София, посочи още доктор Пармакова. В 11 области в страната все още не са отчетени случаи на коклюш.

„Данните сочат, че заболяването все още е локализирано основно при децата до 19 години, при възрастните заболяванията са единични“, сподели д-р Кремена Пармакова.

Въпреки данните доктор Пармакова успокои, че място за паника няма. Относно наличните ваксини, от Министерството на здравеопазването са категорични, че недостиг няма.

От здравното ведомство призовават - всеки, който е пропуснал своята доза ваксина за коклюш, да се обърне към общопрактикуващия си лекар и да бъде ваксиниран.

А проучване отчита известна доза скептицизъм сред родителите спрямо ваксинацията, главно заради липса на информация, стана ясно от думите на Снежана Радева от УНИЦЕФ България, която гостува в студиото на „Добро утро, Европа“.

„В рамките на последните няколко години родителите стават все по-чувствителни по темата ваксинации. родителите да имат нужда от повече информация. Именно това показват и данните от социологическото проучване, което да се направи сред над 1000 родители, над 350 лични лекари, по поръчка на Министерство на здравеопазването, УНИЦЕФ инициира изследването, именно с цел да се провери какви са нуждите на сегашните родители“, обясни Радева от УНИЦЕФ България.

По нейните думи родителите се опасяват най-вече от страничните ефекти от ваксината.