Стартира DMS кампания за набиране на средства за лечението на 25-годишния пловдивчанин Петър Радев, който се бори с левкемията. Всеки, който желае да помогне, може да изпрати SMS с текст DMS PEPO на номер 17 777. Цената на едно съобщение за абонати на Telenor, Vivacom и A1 е 1 лев. Има възможност и за месечен абонамент от 2 до 5 лева, като сумата ще бъде начислявана към месечната сметка към съответния мобилен оператор.

„Всеки един лев е от значение. Надяваме се всички да се обединим и да помогнем на този млад бъдещ лекар да оздравее и реализира мечтата си в областта на медицината. Вярвам, че той има светло бъдеще и ще успее да помогне на още хиляди хора”, сподели пред TrafficNews д-р Евгени Попов от Клиниката по урология, който е сред най-близките приятели на Петър.

В края на юни 2019 г. Пепо бе диагностициран с Остра миелобластна левкемия, което представлява рак на кръвта. Заболяването засяга кръвните клетки и те не могат да изпълняват пълноценно функцията си. Затова в кратък срок трябва да бъде извършена костно-мозъчна трансплантация. След провеждане на първата химиотерапия, в Германия е открит съвместим донор и през октомври Петър заминава за град Майнц, за да започне предтрансплантационна подготовка.

Болницата не работи с българската здравна каса и Петър не може да ползва формуляр S2 за лечение в чужбина. Стойността на изследванията, 2 индукционни терапии и алогенна костно-мозъчна трансплантация е 500 000 евро. При това клиниката изисква парите предварително, за да започне лечението. Сумата е непосилна за семейството на пловдивчанина и те разчитат на подкрепата на всички хора с големи сърца.

„Пепо е човек с много силен дух. Искрено му се възхищавам. Всички сме с него, обичаме го и ще продължим да го подкрепяме. Вярваме, че той ще се излекува и ще помага на другите”, оптимист е д-р Попов.