Хиляди хора в Тел Авив настояха за незабавно освобождаване на израелските заложници в Газа и за оставка на премиера Бенямин Нетаняху и неговото правителство, предава Евронюз България.

Гражданите не са доволни от начина, по който управляващите се справят с войната срещу Хамас, и от това, че 133-ма заложници все още са в плен на ислямисткото движение. Протестите се случват на фона на подновените усилия от Египет за постигане на споразумение за спиране на бойните действия и предотвратяване на израелска сухопътна офанзива в град Рафах.

„Цялата тема „7 октомври“, това бедствие или холокост, зависи как ще го наречете, се случи заради това правителство. То ни доведе до тази катастрофа. Ето защо сме тук. Първи приоритет е освобождаването на заложниците. Хората не могат да толерират това забавяне. Правителството се провали драматично в тази задача. Затова трябва да си ходи, всичките 64-ма членове“, каза демонстрантът Ели Елиезер.

Международната общност оказва натиск върху Хамас и Израел да се съгласят на сделка за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците в Газа. Палестинското радикално движение обмисля последното израелско предложение, но не разкрива в детайли какво съдържа то.

В същото време групировката разпространи нов видеоклип с двама израелски заложници, които молят да бъдат освободени. Двамата мъже са идентифицирани като 64-годишния Кийт Сигел и 47-годишния Омри Миран.

Около 250 израелци и чужденци бяха взети за заложници от Хамас при нападението на 7 октомври 2023 г. По израелски данни, убитите са 1200 души, което прави това най-смъртоносното нападение в историята на Израел.

В отговор Тел Авив предприе офанзива в ивицата Газа, като се зарече да унищожи Хамас и да върне заложниците у дома.