Повече от 400 души се събраха на концерта на танцова школа „Оренда“, организиран по повод пролетните празници в Община Марица. Празникът се проведе в многофункционалната зала в Рогош, открита преди няколко месеца.

Над 100 участници излязоха на сцената и изпълниха 23 танца от всички фолклорни региони на страната. Повече от 90 минути с много вълнение малки и големи танцьори демонстрираха любовта си към народното творчество и заредиха залата с позитивни емоции и празнично настроение. Хореограф на спектакъла бе ръководителят на „Оренда“ Васка Нанчева, която е завършила АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. В школата се изучава и практикува традиционен и обработен фолклор. В нея участват от 3 до 55-годишни танцьори. Формирани са групи за деца до 7 години, за ритуално-танцов фолклор, както и клуб за изучаване на традиционни хора. „В лицето на г-н Димитър Иванов имаме голяма подкрепа и сме благодарни за грижите, които през годините полага за нашата формация“, сподели Васка Нанчева и подчерта, че школата е общност, колектив, семейство.

Със стих завърши пролетния концерт, който предвеща светлината на пролетните празници в навечерието на Великден: „Ще се търкулне седмицата бързо, за да се спре в един пресветъл ден. Камбаните ще пеят „Бог възкръсна!“ и мракът в светлина бе прероден“.

Приветствие от името на кмета на Община Марица Димитър Иванов отправи заместник-кмета Николай Стаматов. Той поздрави участниците в концерта. „Благодарим на госпожа Нанчева за това, което прави с нейните възпитаници, за това, че ни потапя в магията на българския фолклор. Много се радваме, че традициите в Община Марица продължават и деца от ранна възраст се занимават с народни песни и танци. Всеки, който види дете в носия и чуе гайда и народна музика няма как сърцето му да не трепне и да не настръхне от вълнение и гордост, че е българин. Всеки от нас носи в себе си гените на предците ни и се гордеем с това, което имаме – децата и традициите“, каза в приветствието си Николай Стаматов. Той бе категоричен, че Община Марица винаги подкрепя младите хора и ще продължи да изгражда културни и спортни съоръжения, като многофункционалната зала в Рогош, в която децата могат да тренират и да се провеждат концерти и тържества.

От името на ръководството на Община Марица Николай Стаматов поздрави участниците и гостите на концерта с пролетните празници – Лазаровден и Цветница и пожела на всички светъл Великден.