Каквото стане в Пловдив, си остава в Пловдив! Поне що се отнася до изстъпленията на пловдивската полиция, ако перифразираме известният израз за случващото се във Вегас. Преди година навръх Гергьовден, 400 клиенти на  пловдивската дискотека „Bushido” бяха  съблечени, обискирани и унижавани при акция на ОД МВР - Пловдив. Оправданията за тази позорна операция варираха от рутинна проверка до  сигнал за търговия с наркотици. Въпреки мащабите на „ювелирната” акция, в  целия огромен клуб, чийто капацитет е близо 1200 души, беше открито едно  единствено пакетче с 0,5 гр . амфетамин!

Последваха протести на хора от бранша и настояване за наказания на полицейските началници, разпоредели срамната акция.  Под обществения натиск, проверка наистина започна, но предвид  резултатите, тя очевидно е била про форма.

Проверката на Дирекция „Инспекторат“, възложена от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, установи данни за нарушения на шестима служители от полицията в града начело с тогавашния и началник Васил Костадинов и шефа на сектора "Криминална полиция" Георги Ташев. Последният получи дисциплинарно наказание "порицание" за срок от една година, което обаче той отказа да приеме и го обжалва по съдебен ред.  

В хода на процеса административният съд реши, че това наказание е "несъразмерно с  нарушението, за които Георги Ташев е обвинен" и най-вече заради формални причини то става невалидно.  Те гласят, че висшият полицай не е бил изслушан по установения ред не са приети писмените му обяснения, което е нарушение на Закона за МВР и е достатъчно основание за отмяна на заповедта.

И нещата заглъхнаха.  Никой от ръководителите в МВР не пое отговорност за случилото се. Тогавашният служебен министър Иван Демерджиев заяви, че изобщо не е бил информиран за проверката, главният секретар Петър Тодоров също не пое отговорност, макар че в Областната дирекция бе публична тайна, че акцията е била проведена  по негово устно нареждане.  Директорът на полицията Васил Костадинов прехвърли отговорността на ръководителя на операцията и т.н.т. И така, въпреки мащаба на скандалната акция, въпреки протестите, въпреки коментарите на известни правозащитници, нямаше нито виновни, нито наказани. В МВР вероятно са си отдъхнали, затваряйки поредната страница от нарушенията на правата на човека, които през последните години ескалират и се множат. Накратко- всичко е точно! 

Годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека у нас за 2023 година обаче показва, че отново сме се изложили пред чужденците.  Случаят в „Bushido”  не само не е забравен, но и е отбелязан в доклада като „един от най- крайните случаи на превишаване на права” от страна на полицията. Мнозина вероятно ще кажат , че там пък бият негрите, но България е ратифицирала редица международни документи и е поела ангажименти за прилагането им. Нарушаването им изобщо не остава незабелязано и докладите се четата внимателно от международните агенции и се отразяват на чуждестранните инвестиции в държавата.