Димитър Главчев няма да получава заплата като министър на външните работи, пише  "24 часа".

Главчев зае поста и на служебен външен министър, след като махна първоначално назначения Стефан Димитров, а президентът Румен Радев отказа да назначи зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов начело на МВнР.

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв., но няма да я получава, разясни той. Заплатата на служебния министър-председател за премиерския пост пък е в размер на 11 000 лв. Тя е равна на заплата и половина на народен представител. При последната корекция на възнагражденията на депутатите от февруари тази година те стигнаха основен размер от 7302 лв. като към тях се изплащат добавки за участия в комисии, стаж и пр.

Всички заплати във властта се определят спрямо ръста на средната заплата в бюджетния сектор и се променят всяко тримесечие. При актуализиране на данните за март 2024 г. се очаква ново увеличение на парите на депутати, министри и президент. Според законите премиерът и председателят на парламента получават 1,5 пъти депутатската заплата, а президентът - двоен размер на заплащането на народен представител. В момента заплатата на президента Румен Радев надхвърля 14 000 лв. на месец.