Омбудсманът  на България Мая Манолова ще се срещне утре в 10 сутринта с жители на пловдивския квартал „Тракия”, които протестират срещу строящия се жилищен комплекс „Гербера” и са изпратили жалби, в които са посочени серия нарушения, извършени при комуникацията между инвеститора и Община Пловдив.

Презастрояване, скандални нарушения на Закона за устройство на териториите и пълно неглижиране на проблема от страна на ангажираните институции са причината жителите на комплекса на потърсят съдействието на Омбудсмана. Още през есента в района избухнаха първите протести, след като Община Пловдив се опита да промени Подробния устройствен план  и на мястото на съществуващата по проект детска градина да построи строежа на три 7-етажни блока в непосредствена близост до верига от 12- етажни тела от комплекс „Гербера”. Гражданите категорично се възпротивиха на проекта и в последствие предложението бе отхвърлено.

Междувременно обаче експерти се натъкнаха на серия сериозни нарушения, свързани със строежа на огромния комплекс. Според първоначалния проект, той е с различна етажност, която варира от 3 до 11, като телата, които са в съседство с комплекс „Испански къщи” са с височина 3 и 5 етажа. В последствие обаче без съгласието на живеещите в комплекса, етажността е променена и в момента на бул. Освобождение”, източно от кметството на „Тракия”, се издига „Китайска стена” от 11- етажни постройки.

През декември 2016 година РНСК са сезирани за извършващото се незаконно строителство. Също така са установени сериозни разминавания в договорите, подписани от инвеститора Георги Чалъмов с общината. Обезщетенията, които кметството получава под формата на жилищна площ и гаражи, са получени на 5 март 2015 година, а разрешенията за ползване на същите сгради са издадени 3 месеца по –късно.  

В последствие на база скица – виза е променена етажността в комплекса и е добавена още една сграда и няколко гаража. Така застроената площ нараства с близо  5 000 кв.м. спрямо заложените  14 900 кв.м. РЗП, за които няма данни да е платено право на строеж на Община Пловдив и няма данни изобщо да е отстъпвано право на строеж!

Засегнатите граждани адресират жалбите си до РО „НСК” – Пловдив, РДНСК – ЮЦР, ДНСК, МРРБ – Инспекторат и до Кмета на Община Пловдив. „След почти тримесечни „мъки” и още две последователни жалби, получихме изключително формален и некореспондиращ с истината отговор, а част от документацията (одобрени проекти и издадени разрешения за строеж) изобщо не е искана от Община Пловдив и липсва в преписката. Беше ни отказан физически достъп до материалите от проверката. На основание чл. 34, ал. 1 от АПК пожелахме да получим препис от интересуващите ни. Бяхме осигурили и подходящите технически средства – подвижен скенер, фотоапарат и др. Позволиха ни единствено да гледаме и да си записваме” твърди Николай Йорданов от Инициативния комитет.

Следва нова жалба до началника на ДНСК инж. Милка Гечева, в която има твърдения за огромни закононарушения, извършени от длъжностни лица в Община Пловдив, РО „НСК” – Пловдив и РДНСК – ЮЦР , а вероятно и от ДНСК, водещи и до наказателна отговорност.

„Последвалата проверка е абсолютно формална.  Писмото-отговор от ДНСК окончателно затвърди подозренията ни за тотално покровителствуване на строителя и длъжностни лица от Община пловдив и РО “НСК” – Пловдив, и то от най-високо ниво!” пишат в жалбата си до Мая Манолова пловдивчани.

Освен от незаконното строителство, жителите на района се опасяват, че в момента там „цъка бомба”, която ще избухне в недалечно бъдеще. „ Районът е изключително гъсто застроен, а не са предвидени достатъчно паркоместа. Макар, че десет от телата все още не са населени, вече има проблеми с паркирането. В района липсват достатъчно зелени площи и места за отдих” категорични са  хората, които живеят там.

Те вече са изпратили жалби до Главния прокурор и се надяват на съдействието на Мая Манолова по проблема.