Омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов е извършил проверка в района на жилищен комплекс "Гербера" след жалба на жители на блока. Проверката е установила, че както жалбата на гражданите, така и многобройните публикации на TrafficNews по темата , отговарят на изцяло на истината. Омбудсманът се е убедил лично, че районът зад кметството на Тракия е изключително занемарен, улицата, която разделя блок 171 от "Гербера" е в изключително лошо състояние, с огромни дупки и локви.

"Пространството е силно занемарено, има много боклуци, разхвърляни строителни материали, дори неизползван с години ръждясал кулокран, както и релсов път. Очевидно е, че за лошото състояние на улицата до голяма степен играе и сграда от "Гербера" до кметството на района, която е с неясен статут. Не е ясно как в този голям блок може да се живее без да е извършена вертикална планировка" пише омбудсманът в заключението си. 

Стаматов е изпратил сигнал до зам. кмета по общинска собственост Невена Балчева, с настояване да бъде разпоредена проверка на фактическата обстановка, документацията на сградите, статута на територията, каква е причината тя да бъде в това състояние, състоянието на кулокрана и до колко той е опасен за живеещите в близост до него, както и възможността да бъде ремонтирана въпросната улица. Копие от сигнала е изпратен на вносителите на жалбата - сем. Филипови. 

Жителите на района от години очакват тежката бюрократична машина да се задвижи. Липса на елементарна инфраструктура, локви с размерите на микроязовири, кал, мизерия. И всичко това в задния "двор" на районното кметство, което отпред е с фасон на картичка. Живеещите в блоковете в района вече се шегуват, че ще поискат районът да мине към "Язовири и напоителни системи" , предвид сериозното количество есетствени водоизточници между блоковете. 

И, разбира се, виновни няма. Инвеститорът - Георги Чалъмов , собственик на строителна компания "Гербера" категорично заявава , че няма да направи инфраструктурата, макар че по договор това е негов ангажимент, докато не приключи целият строеж. Комплексът е построен с изключение на последната свързваща сграда. На нейно място има огромен изкоп, който се е превърнал в  блато. Строителното разрешение обаче е изтекло, а през 2018 г.тогавашният главен архитект Юлияна Петрова  отказа да издаде ново на Чалъмов. Той от своя страна заведе дело, в Окръжен съд, в което настоява Общината да му плати 1 200 000 лева неустойка за пропуснати ползи. 

В момента въпросното дело се намира в Апелативен съд, където предприемачът обжалва отказът на първата инстанция да му присъди исканата неустойка. Делото вече е отлагано неколкократно под най- различни поводи по искане на защитата на Чалъмов. 

Жителите на района предполагат, че че това се прави умишлено, а междувременно строителят се опита да договори с общината нови условия, при които мегакомплексът да бъде довършен. 

 

Предприемаческа наглост + общинско безхаберие - 11 години мизерияВместо реални действия, гражданите живеещи в района на Гербера, получават безмислени бланкетни отговори