Горепосочената комбинация е изключително разпространена по нашите георграфски ширини и резултатите от нея могат да се видят под различни форми. Районът около един от най-забележимите / но не заради архитектурните си качества/ жилищни комплекси в район  "Тракия" е един от тези резултати. Липса на елементарна инфраструктура, локви с размерите на микроязовири, кал, мизерия. И всичко това в задния "двор" на районното кметство, което отпред е с фасон на картичка. Живеещите в блоковете в района вече се шегуват, че ще поискат районът да мине към "Язовири и напоителни системи" , предвид сериозното количество есетствени водоизточници между блоковете. 

И, разбира се, виновни няма. Инвеститорът - Георги Чалъмов , собственик на строителна компания "Гербера" категорично заявава , че няма да направи инфраструктурата, макар че по договор това е негов ангажимент, докато не приключи целият строеж.  Комплексът е построен с изключение на последната свързваща сграда. На нейно място има огромен изкоп, който се е превърнал в  блато. Строителното разрешение обаче е изтекло, а през 2018 г.тогавашният главен архитект Юлияна Петрова  отказа да издаде ново на Чалъмов. Той от своя страна заведе дело, в Окръжен съд , в което настоява Общината да му плати 1 200 000 лева неустойка за пропуснати ползи.

Администрацията на Здравко Димитров е третата поред, която не може да реши проблема на живеещите в района. Строежът бе започнат при Славчо Атанасов, продължи по време на двата мандата на Иван Тотев, а при управлението на Димитров нищо не се е променило.  Общината не може да се ангажира с конкретен срок, в който да бъде изградена инфраструктурата на района, тъй като това е  било ангажимент на инвеститора, който обаче в момента имал претенции към общината.  

 

Община и инвеститор си прехвърлят топката, а гражданите пишат писма до различните институции, но вместо реални решения , получават бланкетни отговори и безполезна хартия. И 11 години се въртят в омагьосания бюрократичен кръг. В същото време, разбира се, си плащат данъците и очакват някой от избранниците им да си свърши работата. 

Резонен е и въпроса какъв е смисълът от подписаните договори и не е ли редно, когато едната от страните не изпълнява своите ангажименти, другата да защити своите права, в случая правата на данъкоплатците?

 

Все още очакваме отговори на въпросите, зададени на Община Пловдив:

  1. Кога ще бъде премахнат стрителния кран, който се намира на 2-3 метра от терасите на живеещите в Гербера и даден достъп до гаражите в комплекса?
  2. В договора за отстъпено право на строеж, подписан на 01.10.2007г. и в допълнителното споразумение от 05.09.2013 г.  между общината и „Гербера”, е записано, че строителят за своя сметка трябва да изгради инфраструктура, улици  и озеленяване. 13 години по-късно част от инфраструктурата, заложена в договора не е изградена.  Ще предприеме ли някакви стъпки общината, за да защити както своите интереси, така и тези на гражданите? / В непосредствена близост се намира ЦДГ „Червената шапчица”, а децата които в топлите дни играят на двора й,  дишат праха от  неасфалтираната улица. /
  3. Изкопът за въпросната сграда Z4  се е превърнал в блато от две години.  Какво ще предприеме общината, за да санира въпросния район?