Ваксината срещу COVID-19 е на хоризонта, казва Сара Бозели, редактор на здравната секция на британския Guardian. Тя цитира резултатите от проучване за третата фаза на тестването на ваксини Pfizer и BiNTech, което показа, че тази потенциална ваксина защитава 90% от ваксинираните доброволци от инфекция с новия коронавирус.

Коронавирусната ваксина под работно име BNT162 започва да се разработва от BioNTech, базирана в Майнц, Германия, в средата на януари. Компанията влезе в партньорство с американския фармацевтичен гигант Pfizer през пролетта, обещавайки да покрие всички допълнителни разходи за развитие.

След като ваксината бъде одобрена, Pfizer и BioNTech ще я комерсиализират съвместно, с изключение на китайския пазар, където германците имат сделка с китайската фармацевтична компания Fosun Pharma.

Ако всичко върви по план, Pfizer и BioNTech ще останат в историята като първите производители на ваксини, спрели най-лошата пандемия от повече от век.

Малко синьо хапче, голяма печалба

Най-известният и един от най-печелившите продукти на Pfizer досега беше „малкото синьо хапче“, чудодейният лек за еректилна дисфункция при мъжете - Виагра. Както повечето други големи открития, това се случи съвсем случайно.

Химиците от лабораториите Pfizer се опитват да синтезират лекарство за лечение на високо кръвно налягане и ангина пекторис. Ранните клинични проучвания обаче показват, че лекарството има много малък ефект върху ангината, но може да предизвика ерекция.

Така Pfizer реши да пусне лекарство за еректилна дисфункция вместо ангина пекторис. Лекарството е патентовано през 1996 г. и одобрено на 27 март 1998 г.

По време на одобрението си, Виагра имаше най-бързия първоначален ръст на продажбите от пускането на който и да е продукт с рецепта, достигайки продажби от близо 2 милиарда долара през 2008 г. Към днешна дата 66 милиона мъже по света са използвали виагра, а 40 тона от лекарството се продават годишно.

Миналата година Pfizer имаше приходи от близо 52 млрд. долара и приходи от 16,3 млрд. долара. Най-продаваният продукт на гиганта е Lyrica, който представлява почти 10 процента от годишните приходи на компанията.

Как се изгражда фармацевтичен гигант?

В Pfizer работят над 88 000 души по целия свят. Най-голям дял в собствеността на американската компания имат инвестиционните фондове (около 39 процента), докато останалата част (33 процента) е в ръцете на институционални инвеститори - банки, пенсионни фондове и други.

През последните 80 години никой от ръководството на Pfizer не е бил в семейството, на което компанията е кръстена. Последният е Емил Пфайзер и той ръководи компанията от 1906 до 1941 година.

Баща му Чарлз (истинското му име е Карл) влезе във фармацевтичния бизнес през 1849 г. с братовчед си Чарлз Ф. Earhart. И двамата бяха първоначално от германския град Лудвигсбург.

Charles Pfizer & Co. е със седалище в Ню Йорк. По време на Гражданската война в САЩ търсенето на болкоуспокояващи, консерванти и дезинфектанти се увеличи, така че Pfizer се фокусира върху този пазар.

В края на 19-ти век компанията става водещ производител на лимонена киселина в САЩ. Тъй като новите напитки като Coca-Cola и Pepsi-Cola станаха популярни, търсенето на лимонена киселина се увеличи и този продукт се превърна в основния източник на приходи на Pfizer през следващите десетилетия.

По време на Втората световна война компанията се превърна във водещия световен производител на пеницилин. Това даде допълнителен тласък на Pfizer и от 50-те години нататък започна глобалната експанзия на гиганта.

Първият продукт, който им донася 1 милиард долара годишни продажби, е противовъзпалителното лекарство Feldene, лансирано през 1980 година. През следващите години компанията видя солидни продажби и на другите си продукти, от антидепресанта Zoloft до Viagra.

От началото на 2000-те Pfizer разчита силно на растежа на придобиванията си, което го прави една от най-големите фармацевтични компании в света.

Големи пари, но и големи противоречия

През 2007 г. нигерийското правителство заведе дело срещу Pfizer, обвинявайки гиганта, че използва 200 нигерийски деца като „експериментални мишки“ за тестване на експерименталния антибиотик Trovan. Pfizer е обвинен в смъртта на единадесет деца и причиняване на сериозни щети на здравето на оцелелите деца. Правителството на Нигерия поиска 7 милиарда долара компенсация от името на семействата на загиналите и засегнатите деца.

През 2009 г. компанията трябваше да плати рекордните 2,3 млрд. Долара щети в САЩ за фалшиво популяризиране, подкупване и прикриване на страничните ефекти на наркотиците. Pfizer се призна за виновен за неправилно етикетиране на аналгетичния bextra с "намерение да заблуди или прикрие", тъй като рекламира лекарство за лечение на остра болка в дози, оценени по-рано от американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Преди осем години Pfizer се съгласи да плати глоба от 60 милиона долара за подкуп на лекари в Хърватия, България, Китай, Чехия, Казахстан, Русия и Сърбия между 1997 и 2001 г., всички с цел да предписват лекарства на фармацевтичната компания.

В САЩ Pfizer е известен като един от най-големите лобисти на политическата сцена. Например през 2010 г. те похарчиха 25 милиона долара за лобиране, докато дебатът за здравната реформа беше в разгара си.

Тесните връзки на Pfizer с правителството на САЩ са потвърдени по случая с бившия върховен комисар на FDA Скот Готлиб. Той подаде оставка през април 2019 г. и три месеца след като се издигна от председателя на главния държавен регулатор, той се появи в ръководството на Pfizer.

В тази връзка твърдението на Тръмп, че Pfizer умишлено отлага обявяването на ефективна ваксина срещу коронавирус, за да загуби изборите, не изглежда толкова невъзможно. 

Особено, ако знаем, че Тръмп е бил във война с фармацевтичната индустрия заради цените на лекарствата.

През юли тази година Тръмп подписа четири указа за намаляване на цените на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Американската асоциация на фармацевтичните производители и изследователи го нарече „безразсъдно отклоняване, което отслабва отговора на пандемията на коронавируса“.