Премиерът Кирил Петков не потвърди изнесените в медиите данни за подготвяна среща с Еманюел Макрон и Румен Радев в Париж, на която да бъде намерено решение по Македонския въпрос преди края на френското европредседателство през юни. Според информацията в медиите това е било дискутирано на коалиционния съвет на правителството в петък. Участниците били дали дума да ограничат временно коментарите си за евентуалното допускане на Република Северна Македония до преговори с ЕС.

В Брюксел Кирил Петков отговори на журналистически въпрос дали се готви посещение във Франция, по чия покана и по коя тема:

"На ниво Министерство на външните работи се върши много голяма работа, за да се види какви са всичките възможности за напредък по темата за Северна Македония, но преди на професионално ниво между дипломатите да се стигне до някаква обща идея накъде може да се върви напред, не можем да потвърдим нищо като реални стъпки".

"Независимо какво се договорят, ще минем през парламента. Няма да има нищо скрито-покрито от българския народ. Знам, че се работи много, но не мога да потвърдя отделни покани или непокани, за да видим докъде ще стигнем", обясни по темата Кирил Петков.

По-рано бе разпространен слух, че има вариант България да одобри предложение на френския държавен глава Еманюел Макрон за вдигане на ветото за Северна Македония. Това щяло да стане с посещение на премиера Кирил Петков и президента Румен Радев в Париж, планирано в най-скоро време, твърди агенция БГНЕС, позовавайки се участници в последния коалиционен съвет на управляващите на 27 май.

Преди визитата в Париж Радев и правителството провели разговори с френското председателство на Съвета на ЕС и получили уверение от Макрон да включи всички български искания в преговорната рамка и самият той да бъде гарант за тяхното изпълнение.

"Това на практика означава, че ние се доверяваме изцяло на Макрон, но в същото време рискуваме да изпаднем в десетилетен спор, защото всяка една от страните членки ще може да блокира всяко едно решение. Това ще бъде спор безкрай, а ние не искаме турски вариант", казва един от участниците в Коалиционния съвет пред агенцията.

Позицията на България за вдигане на ветото за начало на преговори за членство на Скопие в ЕС гласи правата на българското малцинство да бъдат гарантирани в Конституцията на западната ни съседка.