Поредната тежка катастрофа, в която  21- годишен пловдивчанин профуча с 200 км/час по бул. „Руски” и загина на място, убивайки своя приятелка и ранявайки още двама за пореден път повдигна въпроси, които журналисти и граждани задават след всеки кървав инцидент на пътя. Въпросите , които остават без отговор, а след това се забравят до следващата катастрофа. Въпросите са същите, които задавахме преди 7 години, когато 26-годишният Любомир Трайков  почерни три семейства.

Кой е виновен?

Разбира се, това е основната тема на дискусията, която се разгоря в социалните мрежи и форумите.

Според коментиращи, основен виновник за трагедията е пловдивската полиция. Към ръководството на областната дирекция и слабата работа на КАТ са насочени най- много от критиките.

Ето и някои от коментарите на пловдивчани:

*Свидетели сме на факта, че вече десетки години Общината и полицията не предприемат нищо. Това е така, защото тези нарушители са техните собствени деца, а самите те споделят същите ценности и идеали, чувстват се безнаказани и парадират с материалното.

 *Полицията в Пловдив е абдикирала и се държи като щраус със заровена глава в пясъка. Това господа полицаи , че се криете да не ги видите не ви помага!! На вашата съвест е, господин шеф на Областната дирекция на МВР! Булевардите на града са се превърнали в писти а полицаите спят в патрулките!! Ако имаше камери дали това щеше да се случи?

 *Аз живея на бул.България,почти срещу 3то РПУ.Дълги години, всяка вечер ,се правят гонки с много висока скорост(и шум).Няма патрулка,няма нищо ,само дюнери и пици.Ако зависи от мен,бих оставила останките там,където са-за назидание.

*Аре аз за "Найчо Цанов" няма да си отварям устата. МВР Пловдив спите, а ние не можем! Дремете си под новия надлез на сушина и не ви дреме. Що не им изтряскате палките вечер.

ла на Парк "Отдих и култура" пред хотел "Ландмарк", има рали всяка нощ , не само мотоциклетисти, но и изроди с леки автомобили, махнали заглушителите . Какво има да говорим, сто осемдесет хиляди пъти писахме, звъняхме, и нищо не става. Аз не си спомням да сме спали на отворен прозорец. А необразования ганя иска рашка, без да осъзнава , че ще стане още по зле. Докато не се пролее кръв за свобода в България, промени не чакайте. Сигурна съм, че никой няма да излезе на голям протест. Не им пука даже за децата им, само като помисля ми става страшно какво изпитват родителите на загиналите деца, не онзи келеш който караше, а другите деца.

*Слушахте ли интервюто с началника на КАТ Пловдив?

Младежът имал 16 нарушения за 3 години, но това не го правило рисков шофьор!?? Та той отдавна трябваше да е без книжка! Но майка му работи в КАТ, нали... Тук е проблемът. Отново законите са за едни, а други са над тях!

И при тази ужасна трагедия с убийството на невинен (момичето до шофьора) началникът на КАТ се опитва да омаловажи безумното шофиране- пътят бил мокър, не бил видял той километража и т.н.

Докато законите се прилагат избирателно, докато над някои има протекции, убийствата ще продължават.

*Водачът е бил с 16 акта за нарушения - без колан, липса на дистанция, причина за ПТП и др. И излезе един униформен и каза, че това са нарушения, които прави ВСЕКИ водач. Пълна малоумщина!

Това са само една малка част от постовете, които показват какво е мнението на пловдивчани за работата на пловдивската пътна полиция. Тук е и мястото да припомним , че Пловдив е начело в черната статистика с най- много загинали в страната, като изпреварва дори столицата. От друга страна България също е в челните места по брой на загинали при пътни произшествия в Европа. За съжаление тази тенденция се запазва и работата по линия на пътната безопасност  очевидно изобщо не е достатъчна.

На второ място като причина за катастрофата, хората сочат слабия родителски контрол.  Мнозина са на мение , че лошото възпитание и чалгаризацията на няколко поколения, дотолкова са променили ценностната система на младите хора, че за голяма част от тях законите са просто една досадна подробност.

*Поредната зверска трагедия в Пловдив. Без война, се избихме по пътищата. Как не разбраха, че не е най-голямото постижение в живота да ти купят скъпа кола и да се утрепаш с 200км/час в центъра на града, пиян или дрогиран, или просто без да мислиш!? С тази камплексарщина и начин на шофиране, колко още мъка трябва да има с тези автокатастрофи!? Във връзка със снощната зверска катастрофа на бул.Руски , в гр.Пловдив и не само за нея. Призовавам всички хора!!! Ако имате такива Шумахеровци във вашата компания просто не се качвайте при тях, нека си трошат само своите глави. Няма смисъл да разплаквате и вашите роднини. Благодаря за вниманието! Пожелавам безаварийно шофиране на всички! Жалко за младите животи. Бог да ги прости!

 *Не, не, не! Полицията не може нищо да направи, ако ще и турската да е. Камери, ала бала, ще го спрат ли камерите мамино-татиното синче, вероятно надрусано, да върши глупости? Ами не. Работата е изтървана и връщане назад няма, семейството, доброто възпитание къде са? Някога ги имаше, ще се върнат ли? Не! Тогава остава естественият подбор, който си върши работата, стига да не страдат невинни. Тези, които са били в колата не са невинни. Те са се кефили на геройството на келеша. Мир на праха им!

*Правили сме глупости, имали сме се за безсмъртни, ама на тази възраст като сме ходили по дискотека или сме пили пред някоя градинка, не сме имали пари дори за такси, се прибирахме пеш… кой дава на тези хора мощен джип при условие, че се предполага, че излизат навън да се напият и предвид бившата история с провинената или се предполага, че ако го спрат ще каже името на майка си и до там и ето го резултата трагичен сега.

*Както и да звучи, не мога да съжаля семействата на жертвите. Въпрос на елементарно чувство за самосъхранение... Ако на това не научиш детето си, къде си тръгнал?! За възпитание няма да отварям приказка... Достатъчно е човек да се разходи около храм-паметника "Св. Александър Невски" в следващите десетина дни, за да види "светлото" ни бъдеще, което пали димки, надува чалга, чупи шишета и хвърля боклуци пред очите на чуждестранните гости на София.

 *Първопричината е семейството, след това са законите и след това са проверяващите облечени в закон. Как така този младеж има 16 акта, как така кара такава мощна кола и то фирмена и още много въпроси ......

*Не съм съгласна, че точно такъв тип произшествия, със скъпи и големи автомобили, карани от лица, които не са положили труд за да се сдобият с такова имущество, посред нощ, или през деня, без значение има ли превишена доза на алкохол и/или други упойващи вещества (а често и това съпътства този тип произшествия) лежат и з ц я л о на съвестта не полиция/КАТ и др. държавни органи….има и нещо друго, което е фактор и причина за такива злополуки: възпитание и ценностна система, които не лежат дори изцяло и в образователната система, но и в тази на семействата от които произлизат участниците в такива произшествия…..включително и тези участници, съпътстващи шофьора…..не дай Боже да има загинали и пострадали невинни на пътя и тротоарите, а всички знаем, че често точно те даже са жертвите…..

Пловдивчани се съмняват и че цялата истина за произшествието ще излезе наяве.

*100% няма да открият алкохол и наркотични вещества !

*Прокурорът умишлено не каза, какво е намерено в колата, за да може после да го скрият!

*Дали и друг път е шофирал така? Със сигурност. Дали е разчитал на връзките си в КАТ, ако го спрат за такова шофиране? Със сигурност, а може би и се е възползвал от тях не веднъж. Понякога родителите, в желанието си да улеснят живота на децата си, им правят много лоша услуга и резултатите са трагични. Съболезнования на родителите! За тях Ада тепърва започва.

*Шофиралият младеж има 16 регистрирани нарушения за само тригодишен шофьорски стаж, но казаха, че били леки, затова не бил "рисков" шофьор. Първо - такова огромно количество, макар и леки нарушения, говори за системно погазване на правилата за движение и в крайна смека е довело до огромното нарушение, причинило смъртта на двама души. Може би КАТ трябва да си преразгледат критериите. Второ - при положение, че майка му работи в КАТ остава съмнението дали част от регистрираните нарушения не са "понижени по ранг" или пък има и още, които са укрити - например казаха, че четири пъти бил без предпазен колан, което, според мен, е сравнително рядко регистрирано нарушение. Трето - и при предишни тежки катастрофи при каране с безумна скорост излизаха информации, че причинилите ги имат доста предишни регистрирани нарушения. Нещо много сериозно куца в системата на КАТ, ама много. Вече не знам за кой път "изпускат" рецидивисти да причиняват изключително тежки катастрофи.

Законодателят също е под прицела на общественото мнение.

*Нали се бореха с пътния травматизъм и смъртност!!!?... Съсипват хората с тези тестове за наркотици, които показват фалшиви резултати. Съсипаха хиляди съдби !!! А резултати няма! Пропаднала мутренска и милиционерска държава!

Законодателните промени, които се правят на парче, са с изключително спорни резултати.  Очевидно нито глобите, нито отнемането на автомобилите , дават очакваният ефект. А и в крайна сметка какво значение има размера на глобите, ако държавата не може да си ги събере. Около 50% от  глобите  остават в графата „дължими”  и след няколко години отпадат по давност.

Гражданите задават и резонния въпрос: 

Защо в 21 век вторият по големина град в България не разполага със система за видеонаблюдение, с която нарушителите да бъдат засичани, разпознавани и глобявани?

Защо десетки пловдивчани са получавали глоби от Италия, Австрия, Франция, Германия дори да са пътували с кола под наем, но нищо подобно не може да се случи на един местен нарушител? Тук вече критиките са към общинските власти, които не са инвестирали в едно от най- важните за града неща. За съжаление все още не се е намерило управление, което заедно с ръководството на МВР да организира модерна система за видеонаблюдение, която със сигурност ще дисциплинира пътните хулигани.

Като цяло емпатията на обществото по случая е доста ограничена и хората изразяват съчуствие най- вече към служителя на пожарната, който пострада тежко по време на спасителната операция. И, разбира се, към чинара , който всъщност се оказа сефора.

Днес, на мястото на трагедията има поставени цветя, бутилка водка и тесте карти. Последните са добра метафора на случващото се по улиците на Пловдив. Всеки ден животът на пловдивчани е като игра на карти. Само, че повечето от нас нямат никакви козове. 

Водачът на джипа, който се разби с 200 км/ч – с 16 нарушения, но не бил "рисков""Рейндж Ровърът" не бил семейна собственост, води се на софийска фирма

Младият мъж, загинал при тежката катастрофа на бул."Руски", е син на служителка на КАТ-ПловдивРейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час