Около 3000-4000 са офертите за работа в Пловдив и региона в момента. Това показва справка в едни от най-популярните портали за трудов пазар. Ако се има предвид, че има редица позиции, които не се обявяват там, тъй като изборът за длъжност подлежи на т.н. конкурсна процедура, или пък се използват "хедхънтъри", възможностите за реализация със сигурност са повече. 

Само преди часове излезе официалната статистика за трудовите възнаграждения на пловдивчани, според която средната работна заплата в областта е 1620 лева на месец. Става дума за брутно възнаграждение. Оказва се, че Пловдив е на 6-то място по заплати в страната, но изостава значително дори от средните стойности за страната - 1879 лв./месец. 

Причината, едновременно да сме в топ 10, и да изоставаме, се дължи на факта, че няколко области предлагат значително по-високоплатен трудов климат. Шампион, разбира се, е София със средна заплата от 2571 лева на месец. Работещите във Враца, Варна и София област и Стара Загора също взимат средно повече от 1700 лева

Средна брутна заплата общо за област Пловдив по месеци

Какво обаче показват офертите на пазара на труда в Пловдив? 

Първо е важно да се отбележи, че едва около една трета от работодателите фиксират в предложенията си за работа заплата. Според офертите с обявено възнаграждение, картината за заплащане в Пловдив е различна.

Предлаганата заплата за едни от най-нископлатените професии като продавач-консултант, рецепционист и офис асистент започват от 1200 лева и стигат до 2000 лева брутна заплата. От сферата на услугите обявените заплати за сервитьори и друг персонал също се движат около 1000-1400 лева бруто, предвид че тези позиции често залагат, както на твърда заплата, така и на бакшиш или процент. Готвачите взимат повече и винаги са дефицит - средно по 2000-2500 лева бруто

В производството, най-ниски са предлаганите възнаграждения за складови работници - между 1200-1500 лева бруто, макар и на места за нощни смени да се търсят и по-високоплатени кадри с възнаграждение до 2000 лева на месец. За всички други позиции обаче заплатите започват от 1600 лева и стигат до 3000 лева брутна заплата. Ако става дума за позиции, които изискват обучение или инженерни познания, заплатите скачат с още поне 20%. За позиция "техник" пък се предлага около 2200 лева на месец.

Заплатите в IT сферата започват от 3000 лева бруто на месец и достигат 10-15 хиляди лева според позицията, сложността и изискванията. Между 2000 и 4000 лева бруто се движат заплатите в "Аутсорсинг" сектора, като там основните изисквания са два езика и основна компютърна грамотност. 

Заплатите за международни шофьори остават около 6000 лева на месец, докато при шофьори за междуградски и градски курсове - 1500-3000 лева/месец

Високи заплати се предлагат в сферата на продажбата на недвижими имоти, но там има огромни граници - 2000-8000 лева бруто, като работодателите поставят подобни разтегливи параметри заради същността на работата - процент на реализираните продажби и взети комисионни. 

Справка показва, че кадри липсват във всички сфери на частния бизнес. Според НСИ обаче в обществения сектор средните заплати са далеч по-високи - 1956 лева/месец, спрямо 1511 лева/месец в частния бизнес

Предлаганите заплати поне на хартия са далеч по-високи от статистиката, което може да се дължи на няколко неща. Първо, все още част от работодателите не осигуряват своите служители на реалната работна заплата, а на минимална. Второ - позициите за нископлатен персонал са много повече, отколкото за висок0оплатени служители, което измества средните стойности в полза на по-ниските заплати. 

От голямо значение е обаче как ще продължи развитието на средната работна заплата у нас, тъй като от началото на 2024 г., тя ще бъде използвана за определяща стойност за минималната работна заплата в страната. По каква технология ще става това, вижте тук:

Колко взимаме средно на месец и колко се очертава да бъде минималната заплата през 2024 г.?Ако темпът на ръст на възнагражденията продължи както досега, възможно е МРЗ да мине 1000 лева

Какво показва статистиката по трудови сектори?

Според НСИ най-високоплатените сфери в Пловдив през четвъртото тримесечие на 2022 г. са следните: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 3 452 лв., „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 825 лв. и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - 2 379 лева. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 1 002 лв., „Административни и спомагателни дейности“ - 1 011 лева и „Транспорт, складиране и пощи“ - 1 073 лева.