Пловдивският апелативен съд отнема „Куршум джамия“ от Мюсюлманското изповедание. Магистратите са отменили изцяло решение на Окръжен съд – Пловдив от 2013г, с което собствеността мюсюлманския храм е била отнета от карлоската община.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по жалба на общината срещу решение на Пловдивския окръжен съд, с което тя е осъдена да предаде владението на имота на Мюсюлманското изповедание.   

Припомняме, че казусът около имота се точи близо десетилетие. Желанието на мюсюлманската общност и Главно мюфтийство за собствеността върху „Куршум джамия“, старозагорската Ески джамия, кюстендилската „Фатих Мехмед“ джамия и други исторически сгради из цяла България станаха причина за десетки протести.

Куршум джамия остава на карловциТова произтича от определение на Върховния касационен съд, който днес отхвърли жалбата на Главно мюфтийство

Напрежение зрее около Куршум джамия, автобуси с мюсюлмани блокират Карлово днесКметът на Карлово забрани митинг на мюсюлманите в защита на джамията

От последното съобщение на съда става ясно, че Апелативните съдии приемат, че до 9.09.1944 г. имотът е бил собственост на Карловската мюсюлманска вероизповедна община, правоприемник на която е Мюсюлманското изповедание. След това, имотът е отнет без правно основание и придобива статут на публична общинска собственост, което е пречка за реституирането му на Мюсюлманското изповедание.

Имотът е придобил статут на публична общинска собственост по силата на закона, тъй като по плана от 1998 г. теренът е отреден за зеленина, което благоустройствено мероприятие е и реализирано чрез оформянето на зелени площи с алеи и пейки за отдих.

Намиращата се в него „Куршум джамия“ е предназначена за трайно задоволяване на културните потребности на населението на Карлово и околността. Причина за това е, че култова сграда е с историческа значимост, и архитектурно-художествена ценност, тъй като през 1976 г. е обявена като недвижим архитектурно-художествен паметник на културата.

По тези решаващи съображения искът за собственост, предявен от Мюсюлманско изповедание, е отхвърлен. Решението подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок от връчването му на страните.