Ново напрежение зрее около Куршум джамия в Карлово. Кметът Емил Кабаиванов забрани митинг на мюсюлмани в защита на Куршум джамия с мотива, че това е провокация срещу етническия мир. Мюсюлманите се притесняват, че археологическите разкопки, които текат от 2 седмици в храма, могат да го повредят.

От общината уточниха, че на 26 юни е получено уведомление на бланка на Районно мюфтийство – Пловдив, в което се съобщава, че „група граждани с мюсюлманско вероизповедание смятат да проведат в Карлово на 30-ти юни „протестен митинг в защита на „Куршум джамия“ и други подобни мюсюлмански храмове в страната“, съобщи Радио Пловдив.

Твърди се още, че протестът бил национален и ще присъстват граждани от цялата страна. Организаторите заявяват, че „целта на протеста е да изразим искането си джамията и други подобни джамии в страната да бъдат върнати на мюсюлманите, както и да изразим позиция срещу извършването на археологически проучвания около джамиите.“

Като кмет на община Карлово упражних правата си съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и забраних провеждането на заявения митинг. Считам, че тази проява ще наруши обществения ред – нещо, което не мога да допусна, заяви д-р Кабаиванов.

"Искахме да направим митинг, за да се чуе и гласът на мюсюлманите по казуса с Куршум джамия. Притесняваме се от тези разкопки около храма. Щом кметът е забранил митинга, няма да го провеждаме, защото спазваме законите на страната", коментира Ахмед Пехливан от Районното мюфтийство в Пловдив. 

Куршум джамия не е действащ храм, а историческа сграда, паметник на културата, която е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила духовното си предназначение. Преди 2 седмици екип археолози под ръководството на проф. Маргарита Ваклинова започна разкопки около Куршум джамия. Целта на учените е да проучат културните пластове на терена, върху който е построена сградата. 

"Идваха представители на мюсюлманската общност в Карлово, разговаряхме, разгледаха разкопките. Няма напрежение сред тях. Куршум джамия е много интересен обект от археологическа гледна точка, защото никога не е проучвана цялостно и е една от малкото добре запазени сгради, построени през ХV век. Имаме всички основания да смятаме, че е построен върху тракийски обект", коментира проф. Ваклинова. 

„Смятам твърденията на организаторите на митинга за необосновани, зад тях прозират други намерения. На фона на това, което се случи в Гърмен, в Орландовци, категорично е недопустим този опит да се насажда някакво противопоставяне в един от най-толерантните български градове",  заяви кметът на Карлово. 

Протестът е предвиден с начален час от 11 часа. Развоят му следеде в TrafficNews.bg

Още новини ТУК

ТrafficNews.bg