Правителството предлага да отпадне забраната за внос на украински продукти след 15 септември. Зад идеята застават от депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Решението предстои да бъде гласувано в парламента. Изненадан се оказа земеделският министър. Според Министерството на финансите, бюджетът губи от забраната. Според земеделските производители, това ще унищожи бизнеса им и те се готвят за протести.

Кабинетът е взел своето решение, забраната за внос на украинско зърно и продукти трябва да отпадне.

"Освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлацията, което ще подпомогне най-вече хората с ниски доходи", заяви Николай Денков - министър-председател.

Според данни на Министерството на финансите, откакто действа рестрикцията, държавата пропуска приходи от ДДС.

"Забраната за внос на украинско зърно, която служебния кабинет поиска от ЕК, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесен ДДС", каза Асен Василев - министър на финансите.

Зърнопроизводителите обаче остро възразяват срещу направеното предложение. По думите им, вносът на евтино украинско зърно ще направи българската продукция неконкурентоспособна. Земеделците дори заподозряха лобизъм от страна на преработващите предприятия.

"Искат да купуват по-евтина суровина, искате ли да ви покажа печалбата на тези преработватели за миналата година. На пет фирми - 1 млрд. лева. Цена на слънчогледа преди войната - 1,20 лв., спомняте ли си колко струваше бутилка олио - 3 лева. Сега цената на слънчогледа е 70 стотинки, цената на олиото е 3,50 лева. Разходите за производство - техните, са по-ниски от преди войната", каза Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Земеделците настояват да получат помощ, а ако решението бъде прието, ще излязат на протест.

"Българският производител е на ръба на оцеляването, няма да допуснем повече държавата да не застава зад гърба ни", каза Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Аз действително съм изненадан, че сектор, който и получил и получава 2 млрд. лв. за година, може да твърди, че липсва каквато и да била държавна подкрепа", каза премиерът Николай Денков.

"С това непремерено решение, служебното правителство лиши хазната от приходи и накара българския народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно, по-скъпо олио, по-скъпи фуражи, а оттам по-високи цени на месните и млечните продукти, за да защити един сектор, който миналата година е декларирал печалба от 2,5 млрд. Дискусии в кабинета има, ако погледнете стенограмите на МС, ще видите, че те се водят от няколко седмици", обясни финансовият министър Асен Василев.

В парламента предложението за отпадане на забраната за внос на украинска пшеница беше одобрено в икономическата комисия от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Остро възразиха от "БСП за България". Предстои утре решението да бъде гласувано в пленарна зала.