Пандемията от коронавирус ще доведе до невиждана промяна. Тя ще бъде подобна на социалната трансформация, последвала двете световни войни, в резултат от засилващото се социално неравенство. Това прогнозират от Итън Колидж, най-елитното частно училище във Великобритания. 20 от британските министър-председатели са получили образованието си там, включително и Борис Джонсън.

До момента вирусът е взел 240 000 жертви, нанасяйки непоправими щети на икономиката и принуждавайки властите по цял свят да се борят с най-лошата здравна криза от сто години насам. 

"Когато историците от бъдещето анализират събитията от 2020-та година, вероятно ще ги считат като начало на огромни промени", заяви директорът на колежа Саймън Хендерсън пред вестник "Таймс". Той допълва, че неравенството между различните социални групи ще се засили след пандемията. 

Директорът на елитното школо дава примери от историята през последния век. Той припомня, че Първата световна война в огромна степен помага на жените във Великобритания да се спечелят правото на гласуват. Докато мъжете им са на фронта, те работят във фабриките. След края на войната те вече са незаменима част от работната сила. Британската Национална здравна служба пък бива основана след Втората световна война. 

Според Хендерсън най-нископлатените работници в момента са тези, от които се нуждаем най-много. " Тези хора, които толкова дълго време са били подценявани, показват невероятна отдаденост във времената, в които се нуждаем от тях, за да оцелеем", твърди той.

Директорът изтъква, че кризата ще засегне най-бедните в най-голяма степен. Това още повече ще засили различията между отделните слоеве на обществото. Децата, живеещи в тесни апартаменти, без достъп до компютър и до училище през последните месеци, са обречени на застой или регрес във времето, прекарано вкъщи. 

През следващите пет години, колежът ще инвестира 100 милиона паунда, за да подпомогне деца в неравностойно положение в страната.