Мога да си подам още днес оставката. Аз нося отговорността за здравната система. Министърът носи политическата отговорност. Личната си отговорност като човек и лекар съм свикнал да я нося, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на въпрос кой ще носи отговорност за случаите в Пловдив. 

"Казах че здраваната система е такава каквато е. В Народното събрание представих плана за действие. Разполагаме с 46 000 легла за активно лечение. Не можем да откриваме нови, защото нямаме персонал. Имаме 20 000 лекари и 19 000 сестри в страната. Това е крайно недостатъчно. Проблемът е в целия свят. Има миграцияна лекари от Изток на Запад. Това е огромен проблем" коментира министърът. 

Според нео системата е била подготвена през лятото. "Това, което виждаме е резултатът . Пренатовареността, която всички очаквахме е факт. Всички лечебни заведения от края на юли имат заповед с колко болнични легла да разполагат, като ги обезпечат  със съответния персонал. Беше направен анализ на апаратурата. Какви медицински консумативи ще ни трябват, логистика на лични предпазни средства, комуникация между структурите. Имаме ясен план и работим по него. Заболеваемостта се увеличава. Има двама нови зам министри, които ще отговарят за логистиката. Единственият проблем в този план от началото до сега са хората. И те като живи хора се разболяват, излизат от системата, трудно намираме техни заместници. Не можем да ги задължим. И ако ние не подкрепяме тези хора няма да постигнем резултат", заяви Ангелов.

Той припомни, че всички на първа линия получават допълнително по 1000 лв. От 1 януари всеки лекар и ме сестра ще получи увеличение на възнаграждението. Медицинската сестра става приоритетна специалност. Студентите , които учат в тези специалности, ще получават двойни стипендии. Но професиятане не атрактивна, през годините бе създадено недоверие към лекарите. Те бяха оплювани, обругавани. Лекарските грешки се развяваваха по медиите. Това са последствията"  

Имаме нужда на много места в страната личните лекари и лекарите от ДКЦ- тата да се включат да помагат в болниците. Личните лекари са натоварени много. Отправели сме искания, апели през областните щабове. На места имаме доброволци. Но има и места, на които отказват. 

В болницата в Свищов например, директорът си е свършил работата. Командировал е лекари, сестри. Но четиримата лекари са на възраст  над 60 години с много придружаващи залобявания и те отказват да влязат в ковид отделението. Какво да направи директора в такъв случай? Затова се търсят други варианти. Благодаря на лекарите и стажантите , които се отзоваха. Осигурени са жилища и финансиране. В Ловеч всички лекари са положителни и карантинирани. Там също ще изпратим кандидат лекари и стажанти. 

Спецификата е различна. Това е резултата от 20 години неслучили се реформи. Но не можем в момента да я сменим, приключи министърът като благодари на всички български лекари и сестри, както и на хората, коитоспазват мерките.