Париж ще продължи да се бори за всеобщо признаване на арменския геноцид, заяви френски държавен секретар по повод резолюцията, гласувана вчера от Бундестага. Арлем Дезир, държавен секретар по европейските въпроси приветства вота на германските депутати за признаване на арменския геноцид, предадоха АФП и БТА.

"Радостен съм от гласуването на Бундестага... Франция ще продължи да се бори за всеобщо признаване на арменския геноцид", написа Дезир в Туитър.

Във Франция престъплението в Османската империя през 1915 година е признато със закон. В близкото минало разискванията по проблема бяха предизвикали силно и продължително обтягане на отношенията между Париж и Анкара.

Крайно важно е в духа на помирение страните да са способни да гледат в лицето своето минало чрез открити и откровени дебати, заяви за ТАСС представител на Европейската комисия по повод резолюцията на Бундестага за признаване на арменския геноцид.

По думите му ЕК приема за сведение гласуването в германския парламент. Това е национално решение, посочи той.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Аржентина, изрази надежда, че резолюцията няма да доведе до влошаване на отношенията между Берлин и Анкара.

Много неща свързват Турция и Германия, подчерта той. Това надхвърля рамките на политическите отношения между правителствата. Нас ни свързват не само икономическите отношения, кризите в Близкия изток и миграционните потоци, каза Щайнмайер, като напомни, че за много турци Германия е станала втора родина. Затова ние сме силно заинтересувани от тесни и партньорски отношения с Турция, подчерта той.

По думите му става дума за независимо решение на Бундестага, последвано от очаквана реакция на Турция.

"Надявам се, че ще успеем през следващите дни и седмици да направим така, е да не се стигне до прекомерна реакция. Във всички случаи няма да спрем да съдействаме за това Турция и Армения да говорят не една за друга, а една с друга. Би било добре, ако след тези дискусии, които сега се водят не само в Германия, но и в цяла Европа, историците и от двете страни най-сетне да намерят възможност да се заемат с осмисляне на миналото, подчерта министър Щайнмайер.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg