Река Дунав излезе от бреговете си в Будапеща днес, след като нивото на водата достигна най-високата си стойност от десетилетие насам. Това се дължи на обилните валежи от дъжд и сняг последвани от меко време, което предизвика необичайни ранни зимни наводнения, съобщава Ройтерс.

Главната дирекция за управление на водите в Унгария информира, че нивото на река Дунав достигна 6,93 метра късно през миналата нощ. Това е под пика от 8,91 метра, постигнат през 2013 г., когато централна Европа беше засегната от екстремни наводнения след силни дъждове в края на май.

Въпреки че наводненията тази година в Будапеща не предизвикаха сериозни щети, експертите предупреждават, че изменението на климата може да доведе до увеличаване на риска от ранни наводнения.

ГДУВ отбелязва, че последният път, когато нивото на Дунав надхвърли 6 метра през декември, беше през 1987 г. Въпреки това този път не бяха засегнати пътищата върху насипите по дигите. Главната причина за това ранно повишение е било голямото количество валежи в районите на притоците на река Дунав и топлото време, което допринесло за бързото топене на снега. От дирекцията допълват, че не може да се изключи повторно наводнение през пролетта.