Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара.

Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като подписа пакета от законопроекти за подкрепа на Украйна, Израел и Газа и Тайван.

"Сега ще направим всичко, за да компенсираме половин година, прекарана в спорове и съмнения. Ще се обърнем срещу всичко, което руският окупатор успя да направи през това време, и срещу това, което сега планира Путин", посочи Зеленски.

Съединените щати са изпратили тайно през последните седмици ракети с голям обсег АТАКМС на Киев, който ги е използвал в бойните действия два пъти - срещу летище в Крим и в Югоизточна Украйна, заяви анонимен американски служител, цитиран от Ройтерс. Използвани са неоползотворени средства в бюджета на Пентагона миналия месец.

Руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов посочи, че изпращането на "такива опасни оръжия в Украйна застрашава сигурността на Крим, новите руски области и другите градове в Русия." Той отбеляза, че руската отбрана вече е свалила няколко ракети АТАКМС.

Киев въведе ограничения в издаването на национални и международни паспорти за украинските мъже в мобилизационна възраст - от 18 до 60 години, като те ще могат да получават такива документи само на територията на Украйна. По-рано бяха прекратени временно консулските услуги за тази категория украински граждани.