Новото полско правителство анонсира ликвидация на трите държавни медии, за да продължи тяхното реструктуриране. Ходът беше анонсиран от културния министър и е пореден в битката между старите и новите управляващи около досегашната и бъдеща роля на държавните радио, телевизия и печатна агенция.

Културният министър Бартоломей Сенкевич, който е принципал на трите медийни компании, анонсира решението за ликвидацията, след като в събота президентът Анджей Дуда, издигнат на поста от предишните управляващи, наложи вето върху 3 милиарда злоти финансови субсидии за тях.

В годините на власт на консерваторите от "Право и справедливост" Полското радио, Полската печатна агенция и особено Полската телевизия неотклонно и безкритично следваха партийния курс. Това породи и международни критики, а включително пред БНР анализатори са определяли журналистическото им съдържание като чиста пропаганда.

След съставянето на новото правителство на Доналд Туск бяха анонсирани промени в управлението на държавните медии, като декларираната цел е завръщане към безпристрастността. От "Право и справедливост" обаче видяха овладяване. Част от работещите в държавните медии започнаха протести, в които се включват и политически фигури, включително партийният лидер Ярослав Качински. Ескалиращият спор доведе до ветото на Дуда. 

Последва отговорът на културния министър.

"Заради решението на президента да спре финансирането за обществените медии, реших да започна процедура по ликвидация на компаниите. Това ще позволи продължаването на работата им, необходимото преструктуриране и ще предотврати освобождането на служители.", гласи позицията на Бартоломей Сенкевич, която говорителят на "Право и справедливост" Рафал Бохенек нарече "нарушаване на демократичните правила". Решението породи спорове относно неговата законност и въпроси как точно трите медии ще продължат работа. 

Едно от предположенията е, че управляващите ще създадат нови юридически лица на мястото на досегашните компании.

В интервю за частната телевизия "Полсат" заместничката на Сенкевич Йоана Шойринг-Вилгус обяви, че на прокуратурата е предаден одит, показващ финансови и организационни нередности в трите медии. Една от тях - малък брой особено гласовити поддръжници на "Право и справедливост" в държавната телевизия са получавали значително по-големи възнаграждания от останалите служители.