Пловдивският наставник по вдигане на тежести Борислав Налбантов е един от треньорите на пловдивския клуб СКВТ "Марица". Той разказа пред TrafficNews за състоянието на пловдивските щанги, има ли нови надежди, които могат да върнат славните времена на спорта в Пловдив, както и какви са условията, какво се случва във федерацията и има ли надежда спортът да остане в Олимпийските игри и през 2028г. 

Пловдивските щангисти спечелиха много медали от Държавното лично отборно първенство в Хасково преди седмица, а основната им цел е Европейското първенство до 15 и 17 години в Молдова, което ще се проведе в началото на юли. 

- Господин, Налбантов как виждате развитието на пловдивските щанги в момента?

- Има доста талантливи момичета и момчетата и бъдещето изглежда добро. На миналото състезание, което участвахме в Хасково участие взеха 32 състезатели и спечелихме доста медали. Очакваме състезатели ни да прославят пловдивските щанги. Готвим се за Европейско първенство до 15 и 17 години в Молдова в началото на юли. В разширения състав на националния отбор имаме 9 състезатели от Марица, надяваме се поне 5-6 да участват, и се надяваме те да донесат медали. Картотекирахме 39 участника на състезания през тази година.

- Какви са условията за подготовка? 

- Във федерацията имаше много голям разнобой и от едва месец нещата влизат в нормални релси. За Европейското за жени бяхме на лагер за около 10 дни. Все още не е ясно дали ще има лагер за предстоящото Европейско за по-малките. Готвим се на място, условията са ни добри и всичко ни е подсигурено. Лошото е, че все още нямаме финансиране към клубовете нито от Министерството на спорта, нито от Общината. Караме малко на мускули и реално половината година я изкарахме без финансиране. Нашите деца, които са в клуба ги подсигуряваме с екипировка и всичко поемаме клуба и не събираме такси от родителите. Още нямаме финансиране, а идват състезания. Предстои ни Европейско първенство и подготовката за такъв форум е доста по-специфична. Много ни помага Спортното училище. Почти всички децата учат в Спортното, а тези, които не са от Пловдив са в пансиона и също така се и хранят в стола, защото е много по-добре това, отколкото да ядат боклуци навън.

- Имаше сериозни драми във федерацията по щанги. Какво се случи и каква е ситуацията в момента? 

- Беше много сложна ситуацията. Имахме наши състезатели на призови места в класирането на Европейското за младежи през миналата година, които обаче се чудят дали ще продължат със спорта именно заради този разнобой, защото няма заплати от федерацията. За малките още не гледат финансовата страна, защото имам тръпка и желание. Но аз разбирам по-големите, защото трябва да имат представа какво ще правят в бъдеще и без финансиране от федерацията няма как да стане. Надявам се, че нещата се оправят. Има сериозни надежди това да стане. На 31 май имаме Общо събрание на федерацията в София и там ще се решат доста казуси. Новият президент на федерацията Ариф Маджид ще даде и своята гледна точка какво ще се случва оттук нататък. Именно от борбата за власт във федерацията идваха голяма част от проблемите, но сега се надявам нещата да се оправят, защото се действа по друг начин и новият президент веднага направи връзка със Световната и Европейската федерации, които ще имат представители на Общото събрание. Догодина ще кандидатстваме да се вземе Европейско или Световно първенство за юноши, което не се е случвало от дълги години в България. След това целта е да се вземе домакинство и на Световно първенство за мъже и жени. Мисля, че от 1988г. не е имало Световно в България за мъже и жени. Иска ми се тези деца да имат бъдеще в спорта.

- Каква е конкуренцията в България?

- След всичките нещата, които се изляха върху щангите в последните години има отлив на децата от спорта. Намалят щангистите. Реално има още 4-5 клуба като нас, които държат нивото. Тези клубове са ни конкуренцията по състезания. Надявам се покрай успехите на мъжете и жените и техните призови класирания на големи форуми да се запалят нови деца. Скоро на спортен празник в Раковски и бяхме закарали детски щанги и доста деца се включиха и им хареса. Когато има нещо позитивно ще станат нещата.

- Състезателят на Марица Дейвид Фишеров през миналата година стана европейски шампион за мъже, но тази година пропусна Европейското. Какво се случва с него? 

- Той преди Световното първенство получи контузия на коляното. Готвеше и беше добре, но не му позволи да се реализира. Започна възстановяване и тръгнаха добре нещата, но преди Европейското пак тази контузия се обади. Той не се почувства никак добре и отпадна от Европейското заради контузията. Сега е в Австрия при семейството му. Според мен е пред дилема дали ще продължи с щангите.

- Залата, в която тренирате е кръстена на големия Милен Добрев, който е последният пловдивски олимпийски шампион. Какво си спомняте за него? 

- С Милен бяхме и съученици в спортното училище. Имахме много интересни истории и много майтапи. Той беше с четири години по-малък. Спомням си го и като състезател и когато проби в големите щанги. Когато се събираме с децата винаги им разказвам за него. Големият спорт си изисква време и постоянството е за големите успехи. Винаги им казвам, че всичко ще стане след 7-8 години, никога не може веднага да се получи. Новото поколение деца искат всичко да се случва веднага. Обяснявам какъв пример са имали. Асен Златев продължава да идва всяка сутрин да спортува, въпреки че е на 62 години. Той е като пример за децата, защото от малък като тях стана голям спортист. Децата имат много изкушения в днешно време, но им казвам, че това винаги ще го има, но шансът да станат големи спортисти не се отдава на всеки. Казвам им да се съсредоточат в спорта, защото той може да им даде много. Човек, който е спортувал и е бил голям спортист, след като спре със спорта ще може да се оправи по-лесно с живота. 

- Смятате ли, че ще излязат таланти като Милен Добрев? 

- Надявам се и виждам светлина в пловдивските щанги, защото има много деца, които се трудят и искат да постигнат успехите на големите легенди. Много е важно да продължат традицията, защото Пловдив винаги е имал силни щанги.

- Имали ли сте досег до един от най-легендарните пловдивските треньори - легендата Ганчо Карушков? 

- Той е един от най-големите треньори в Пловдив. Когато започнах да се занимавам с вдигане на тежести той беше треньор тук за 1 година и след това замина за Колумбия. Когато се прибра имахме 1 година, в която и работихме заедно, защото аз вече бях започнал като треньор. Той идваше винаги със съвети и ни помагаше. След това замина за Перу и след като се прибра пак ни помагаше. С другия наш треньор в клуба Иван Цанков изкараха 5 години в Перу. Постоянно беше в залата и даваше съвети на децата. Голям специалист, който изкара много спортисти. Той стана и първият треньор направил колумбиец олимпийски шампион. За съжаление много държави, които ние сме ги учили на щанги в момента дори са пред нас, а ние боксуваме в определени моменти. Много от тези държави вадят европейски шампиони и медалисти от световни първенства. Надявам се да продължим това наследство, което го има и да се получат нещата.

- Борбата за щангите е да запази олимпийски си статут за Олимпиадата през 2028-ма година. Смятате ли, че спортът ще остане в олимпийската програма? 

- Надявам се да останат, защото щангите направиха много промени да изчистят името си от скандалите. Беше сменен дългогодишният председател на Международната федерация Тамаш Аян. Правят се доста промени в спорта, за да може да стане по-популярен и гледаем. Допинг скандалите също вече секнаха, защото на последната Олимпиада и на Световното първенство нямаше нито една положителна проба.

- Оптимист ли сте за бъдещето на пловдивските щанги? 

- Оптимист съм за бъдещето на щангите в Пловдив. От 2005-та съм треньор и винаги търсим деца и ги обучаваме. Ще станат нещата и пак ще се говори за щангите. Със сигурност успехите няма да са като едно време, но се надявам се да имаме винаги пловдивски щангисти на големи форуми, те да са в призовите класирания и да печелят медали.