Без никакви дебати и с пълно мнозинство Общинският съвет в Пловдив прие Плана за общинските концесии. В програмата за 2023 година са дадени три обекта, за които ще бъдат пуснати процедури за концесии за период между 25 и 35 години.

Както TrafficNews писа изненадата в Плана е включването на емблематичният ресторант „Ловен парк”. Той  се държи от фирмата „Файн фудс” със собственик Димитър Здравчев през договор, подписан още  през 2005 година с дружеството „Хеброс – 89”. Въпреки че той заплаща  месечен наем от едва 3600 лв. на месец, е подал инвестиционно предложение в Община  Пловдив.  Все още не е ясно какъв ще е предметът на концесията, както и стойността й. Той ще може да го вземе за период между 25 и 35 години, който върви със задължителна инвестиция и концесионна такса.  Стъпките за даването на ресторанта са първо Общинският съвет да одобри процедурата за концесия, а след това да се проведе и търга. 

Ще се даде ли за 35 години емблематичен ресторант в Пловдив, ползван на безценица?Общината вкара ресторант „Ловен парк” в програмата с концесиите, наемът му не е мръднал от 12 години

По-напред е процедурата за отдаването на „Инсинератор – Пловдив” , като вече има решение на Общинския съвет за отдаването му.  Въпрос на време е Община Пловдив да обяви конкурс за концесията, като в нея ще попадне  имотът на бул. „Кукленско шосе” и техниката, оценена на 7 млн. лева. Според първоначалния план  максималният срок на концесията трябваше да е за 35 години с възможност за удължаване за още 11,7 години. След приключването на конкурса ще трябва да се мине през още една санкция на местния парламент.

По предложението на Община Пловдив предметът на концесията трябва да е: „Изпълнение на строителство и строително-монтажни работи и дейности за доизграждане и въвеждане в експлоатация на „Инсинератор Пловдив“, срещу правото на концесионера да получава приходи от услуги по събиране и третиране на отпадъци от лечебни и здравни заведения, които ще осъществява на територията на обекта, при поемане от него на строителния и оперативния риск”.

 

От втория път: Дадоха зелена светлина за концесията на "Инсинератор – Пловдив" за 47 годиниБъдещият концесионер ще вземе техника и имоти, оценени на 7 млн. лева

Третият обект е строителството на стадион „Тодор Диев”. Стадионът в район „Южен” бе даден на Спартак Пловдив на концесия, като от футболния клуб разчистиха имота от 23 дка, но след това развалиха договора с Община Пловдив. Това се случи през 2022 година, а официалната позиция бе, че планираната инвестиция е скочила над три пъти.  В първата концесия планираната инвестиция бе 5,1 млн. лева, но при индексирането им тя се е увеличила на 18,2 млн. лева. 

Развалянето на концесията бе със заявка за направата на нова, предвид променените параметри. Предметът й ще бъде същият, а именно „проектиране и изпълнение на строителство и строително-монтажни работи и дейности за реконструкция и доизграждане на стадион „Тодор Диев“, срещу правото на концесионера да получава приходи от услугите, които ще се предоставят на територията на обекта”. Срокът й ще е 35 плюс 11,7 години, като тепърва ще се уточняват финансовите параметри.

Общината не предвижда концесии за Лаута и Колежа, очаква само за ст. „Тодор Диев”Двата стадиона се очаква да бъдат дадени под наем по Закона за спорта