Стадионите „Христо Ботев” и „Локомотив” не се предвиждат да бъдат дадени на концесия.  Това става ясно от публикувания План за действия на концесиите за 2023 година. Документът е задължителна стъпка за отдаването на общинско имущество под тази форма. В списъка с обекти фигурира единствено ст. „Тодор Диев”.

Стадионът в район „Южен” бе даден на Спартак Пловдив на концесия, като от футболния клуб разчистиха имота от 23 дка, но след това развалиха договора с Община Пловдив. Това се случи през 2022 година, а официалната позиция бе, че планираната инвестиция е скочила над три пъти.  В първата концесия планираната инвестиция бе 5,1 млн. лева, но при индексирането им тя се е увеличила на 18,2 млн. лева. 

Спартак: Развалиха концесията на "Тодор Диев", започваме нова процедура, строителството няма да спира

Развалянето на концесията бе със заявка за направата на нова, предвид променените параметри. Предметът й ще бъде същият, а именно „проектиране и изпълнение на строителство и строителномонтажни работи и дейности за реконструкция и доизграждане на стадион „Тодор Диев“, срещу правото на концесионера да получава приходи от услугите, които ще се предоставят на територията на обекта”. Срокът й ще е 35 плюс 11,7 години, като тепърва ще се уточняват финансовите параметри.

Липсата на искане за концесията на Колежа и Лаута означава, че двата стадиона вероятно ще бъдат дадени под по Закона за спорта. За това намекнаха и от Ботев на последния си брифинг, свързан със стадиона.

По законът за спорта се позволява търг за всякакви спортни съоръжения, като минималната  цена е 0,50 лева на квадратен метър. Това означава, че при големина на ст. „Христо Ботев” от 40 000 кв.м. месечният наем ще е около 20 000 лева плюс ангажимент за инвестиции от ръководството.

При стадион „Локомотив” предстои да се правят изчисления, защото целият терен от близо 90 000 кв.м, но той засяга и съседни имоти. Очаква се месечната цена за стадиона и помощните терени да е близка до тази на Колежа.

Тепърва обаче предстои да се дискутира стопанисването на двата обекта.

Забележките на Колежа са отстранени, 200 строители с офанзива за довършването муОчаква се стадионът да бъде открит на мача с Левски София

Ботев взима Колежа под наемПреговорите между клуба и Общината са на финална права