Емблематичният ресторант с хотелска част „Ловен парк” край Гребната база се готви да бъде даден на концесия от Община Пловдив, като срокът може да бъде от 25 до 35 години с възможност за удължаване.

Парцелът до зоопарка от  2973 кв.м заедно с постройките над него е вкаран в Плана за действие на общинските концесии за 2023 година. Списъкът е скромен, като освен ресторанта,  в него фигурират още  два обекта – ст. „Тодор Диев” и „Инсинератор – Пловдив”. За двата обекта се говори за концесии от години,  но изненада е попадането на ресторантския комплекс край канала.  Освен с огромна градина той разполага с две сгради – едната на два етажа с площ от 635 кв.м , а другата едноетажна с площ от 195 кв.м.

Заявителят на концесията е компанията „Файн фудс” ЕООД, която държи „Ловния парк” от 2005 година. Оказва се, че ресторантът плаща почти същия размер на наема на Община Пловдив, който е определен преди 18 години.

Собственик и управител на фирмата е Димитър Здравчев, а през годините  негови  съдружници са били баща и син Илко Ангелов Илиев и Ангел Илков Ангелов . Последният бе общински съветник в миналия мандат от групата на МК „Здравко Димитров – Да решаваме заедно”. От 2016 година едноличен собственик е Димитър Здравчев.

Дългогодишните съдебни саги

„Ловен парк” няколко пъти бе обект на съдебни дела, които  започнаха още  през 2009 година за собствеността на имота. Тогава Община Пловдив и дружеството „Хеброс – 89” стигат до Върховният касационен съд. Имотът става част от активите на дружеството след приватизация на няколко държавни фирми включително и общинската фирма „Ритон”.  Така през 2004 година то получава нотариален акт за собственост.  Магистратите обаче осъждат в полза на Община Пловдив и тя се връща имота окончателно през 2012 година. 

Докато траят съдебните дела фирмата, която стопанисва ресторанта е именно „Файн фудс” ЕООД, която е сключила договор с „Хеброс – 89” за наем в размер на 3000 лева на месец. След като имотът се връща в активите на Община Пловдив се подписва анекс на наследения договор и сумата става 3600 лева.

През 2013 година Общинският съвет взима решение да пусне на търг имота за срок от 5 години, а определената начална тръжна цена е 6000 лева.Търг обаче така и не се провежда, а тогавашният кмет Иван Тотев със своя заповед от 2017 година прекратява процедурата.  Тогава друга фирма обжалва заповедта, но съдът я отхвърля. 

Концесията

Шефът на отдел „Общинска собственост” Николай Аджеларов заяви, че е момента се „извършват подготвителни действия, по време на които се събират, обобщават и анализират наличните информация и документи” за възможна концесия.  Самата тя е инициирана от фирмата наемател – „Файн Фудс” ЕООД.  От „Общинска собственост” уточняват, че към настоящия момент решение за отдаване на въпросния обект на концесия не е взето. Общински съвет би могъл да приеме със свое решение ако прецени, че отговаря на законовите изисквания.  

Ако предложението за вкарването на „Ловен парк”  в Плана за действие за концесиите бъде прието от съветниците в четвъртък, то може да се изготви следващото – за отдаването на ресторанта. В Закона за концесиите има две хипотези за отдаването на такъв тип обекти – ако е за строителство или за услуги. Ако концесията се изготви по този член за строителство то ресторантският и хотелски комплекс може да се отдаде до 35 години, ако е за услуги – до 25 години. След това е възможно удължаването на срока с 1/3 от периода на първия договор. Бъдеща концесия върви задължително с определен обем на инвестиции, както и заплащането на концесионна такса.

Към днешна дата няма друга действаща концесия на ресторант или хотел от страна на Община Пловдив.