От втория път Общинският съвет прие промяна на Плана за общинските концесии за 2022 година, с който се дава възможност да стартира  процедурата за „Инсинератор – Пловдив”. Това се случи от втория път, след  като на предишната сесия едва 15 съветници подкрепиха предложението. На вчерашната сесия точката събра 36 гласа.

Така Община Пловдив може да обяви конкурс за концесията, като в нея ще попадне  имотът на бул. „Кукленско шосе” и техниката, оценена на 7 млн. лева. Според първоначалния план  максималният срок на концесията трябваше да е за 35 години с възможност за удължаване за още 11,7 години. След приключването на конкурса ще трябва да се мине през още една санкция на местния парламент.

Местният парламент бламира даването на концесия на Инсинератора в Пловдив за 47 годиниСамо 15 съветници подкрепиха даването на депото за горене на болнични отпадъци на частник

По предложението на Община Пловдив предметът на концесията трябва да е: „Изпълнение на строителство и строително-монтажни работи и дейности за доизграждане и въвеждане в експлоатация на „Инсинератор Пловдив“, срещу правото на концесионера да получава приходи от услуги по събиране и третиране на отпадъци от лечебни и здравни заведения, които ще осъществява на територията на обекта, при поемане от него на строителния и оперативния риск”.

Тепърва ще се установяват сроковете за довършването на базата, като това ще се случи след изготвяне на технически анализ. Това ще се установи и какво концесионно възнаграждение ще получава Община Пловдив.

Припомняме, че през февруари Общинския съвет гласува изваждането на активите на „Инсинератор – Пловдив”,    - техника, сгради и имоти за 7 млн. лева. С това решение се върви и към ликвидация на дружеството, за което гръмна скандал заради разходването на средства от управителя му Дончо Кацаров.

Шефът на „Инсинератор – Пловдив” наел колата на майка си за служебна, изхарчил 100 бона за издръжка

По време на обсъжданията на предишни сесии зам.-кметът Величко Родопски заяви, че дарената апаратура от Швейцария не се знае дали функционира, защото няма софтуер, с който да се пусне.  Последните разчети са, че трябват 12 млн. лева, за да се пусне в работа и да функционира на пазара.

Проектът за регионален инсинератор за болнични отпадъци в Пловдив бе част от Плана за действие към Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003-2007 г.  Тогава страната ни получи безвъзмездно от Швейцария  близо 5 млн. лева за доставката на инсталация за изгаряне и за техническа помощ. От наша страна бяха инвестирани около 9 млн.лева, като  2,1 млн. лева бяха от ПУДОС,  5 млн. лв. са от държавата и 1,7 млн. лв. собствени средства на Община Пловдив.  След това имаше спор между Общината и фирмата и договорът бе прекратен.

Въпреки че бяха налети 14 млн. лева в него, по последните разчети на Община Пловдив трябваха още 10 млн. лева, за да се завърши. Общинският съвет не одобри тегленето на заем от 7 млн. лева преди две години на дружеството, което бе закрито след 5 години безсмислена дейност.

Ликвидират общинско дружество в Пловдив, което трябваше с 10 млн. лева да пусне инсинератораДават на концесия базата и техниката, която е оценена на 7 млн. лева