Желание за трескаво бързане. Това каза за медиите от Пловдив зам.-правосъдният министър Емил Дечев относно избрания днес изпълняващ длъжността главен прокурор Борис Сарафов. Зам.-министърът добави, че не се изключва и съмнението за предварителна организация.

Това е желание за трескаво бързане веднага да се избере изпълняващ длъжността. Тук искам да обърна внимание на това, че не беше задължително да е някой от заместниците на главния прокурор, които до съвсем скоро напълно го подкрепяха във всяко едно негово действие”, каза  зам.-правосъдният министър  Дечев.

„Мисля, че можеше първо да се направи обсъждане на какви качества трябва да отговаря човекът, който да заеме временно поста, който до вчера заемаше Иван Гешев. Някак всичко стана много бързо, като съмнението за предварителна организация остава”, завърши той.

Припомняме, че в понеделник Висшият съдебен съвет освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това стана по предложението на четиримата прокурори заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. "За" отстраняването на Иван Гешев гласуваха 16 от членовете на ВСС. "Против" бяха само четирима, а вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването му.

Днес стана ясно, че прокурорската колегия на ВСС е взела решение, че временно изпълняващ длъжността на главен прокурор ще заеме Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС. Решението беше взето с 8 гласа "за" и 1 - "против". То подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок.

Лена Бориславова: Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на ВСС

Президентът освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев

Гешев с първи коментар след указа на РадевНяма по-важно нещо на света от истината, заяви Гешев

Избраха Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор