Пловдивският модул от 16 смели мъже - спасители и огнеборци се завърна от Турция, заедно с колегите си от София, Монтана, Благоевград и Велико Търново. Те изпълниха дълга си на хора и професионалисти и със сигурност направиха и невъзможното, за да помогнат на турския народ от сполетялото го нещастие. Днес пловдивските герои разказаха за мисията, която изпълниха като част от Международния модул за издирване и спасяване.

Началник сектор СОД към РДПБЗН на Пловдив Петър Петров, който е бил зам. ръководител на мисията, разказа за спасителната операция.

Изкарахме там 11 дни, като тръгнахме миналата седмица в понеделник и вчера успешно се завърнахме на българска земя живи и здрави. Тръгвайки от тук имахме информация за много разрушения и много пострадали на територията на Турция, но когато пристигнахме установихме, че разрушенията са десетки пъти по-големи от това, което виждаме по телевизията. Имаше много бедстващи хора и разрушени сгради”, разказа Петров.

Пловдивския екип беше в град Бесни. Там е бил изграден лагера заедно с екипа на Полша.

Ние издирвахме хора, правихме претърсване по сградите. В момента, в който се установи, че има жив човек започвахме действие по изваждането му”, сподели още той.

Българският екип е успял да извади от под руините 3-ма души, в това число и едно дете. В екипа е имало и лекар, който е помагал.

По думите на Петров, спасителите са дали надежда на много хора с това, че са там правят всичко по силите си, за оказване на всякаква помощ.

Мога да кажа, че нашата мисия премина повече от успешно. Местните ни посрещнаха с надежда и с ентусиазъм. Болката и страданието, което екипите са видели на място в очите на хората е нещото, което не излиза от съзнанието им”, допълни началникът на сектор СОД.

Въпреки загубата на близките си, местните хора постоянно са отправяли благодарности и подкрепа на българските спасители.

Модулът е разполагал със специализиран автомобил за извършване на аварийно спасителни дейности, снабден с различни видове техника. Имали са и специален уред, с който могат да се локализира наличието на живи хора под руините, както и специални възглавници, които работят със сгъстен въздух и с тях може да се вдигнат близо 12 тона. Екипът е бил разделен на две части и са нямали много време за почивка. Организацията от турска страна е била добра, като спасителите са почивали в специален палатков лагер, който е разполагал със санитарен възел.

Човешката драма беше навсякъде около нас и трагедията е наистина с огромни мащаби”, завърши Петър Петров.