Само една лаборатория в Пловдив работи с електронните направления за PCR тестове, които издават личните лекари. Забавянето при останалите да инсталират нужния софтуер създава неудобство за пациентите, тъй като някои от обектите, в които се взимат проби, са претоварени. Читател на TrafficNews сигнализира, че се е наложило да чака няколко дни, за да му бъде направено изследването.

„Джипито ми обясни, че няма свободни часове по-рано. Аз съм с онкологично заболяване и се притесних дали от него се чувствам толкова зле, или съм се заразил с коронавирус”, разказа човекът. Той в крайна сметка решил да си плати за теста, за да получи резултата още на следващия ден.

Според д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, това по-скоро е единичен случай, а не масов проблем. „Всеки ден назначавам изследвания и хората си ги правят или още на същия ден, или на следващия. Лабораторията има 10-15 пробовземачни за Пловдив, възможно е някои от тях да са претоварени. В този случай пациентът трябва да види къде има друга пробовземачна”, посъветва той.

Според д-р Сотиров проблемът е, че все още много лаборатории отказват да си направят софтуера така, че той да работи с електронни направления. „Когато аз издам електронно направление, лабораторията трябва да има софтуер, с който да го приеме от Националната здравна информационна система. И съответно да върне резултат”, обясни личният лекар.

Някои от лабораториите се оправдавали със своите програмисти, които били много заети. Други обяснявали, че са претоварени и не могат да се ангажират с още работа. Трети заявявали откровено, че Здравната каса плаща двойно по-малко пари за PCR тест и те нямат сметка от това.

„Различни са доводите, възможно е да има и други, които не споделят. Но проблемът е на национално ниво”, посочва той.