Община Пловдив трябва да пусне обществени поръчки за 125 млн. лева в следващите месеци, ако не иска да изпусне парите от републиканския бюджет за 2024-а и Плана за възстановяване и устойчивост.

В  държавната рамка на бюджета има заложени 100 млн. лева за Община Пловдив за 9 проекта, като само за три от тях има проведени обществени поръчки и сключен договор. Това е стадион „Христо Ботев“, новата улична мрежа в „Тракия“, свързваща А10 с А12, както и „Голямоконарско шосе“. Друг проект, за който може и да не се иска нова процедура е реконструкцията на къща „Ламартин“. За нея имаше обществена поръчка, но след скандали около възложителя й Георги Титюков тя бе прекратена. В последствие ВАС реши процедурата да продължи, но така и нямаше последващо решение на комисията.

Фирмата от село Козарка се отказа от реставрацията на къща „Ламартин” за 1,5 млн. леваОт „Стосин 2010” са заявили, че не могат да изпълнят предмета на поръчката

Най-голямата процедура, която Костадин Димитров трябва да проведе е за стадион „Локомотив“. В предишния мандат бе пусната поръчка за 42 млн. лева, но тя бе прекратена след решение на ВАС.  Очаква се Община Пловдив да подготви нова процедура за централната трибуна, както и за вертикалната планировка.

Два важни културно-исторически обекти на града също получиха финансиране – реконструкцията на кино „Космос“ за 4 млн. лева, както и Античен форум на Филипопол – Изток и Юг за 1,2 млн. лева.

Костадин Димитров трябва да реши за другите два проекта, които са улична мрежа в районите „Източен“ и „Западен“, а именно дали да бъдат поверени на районните кметове. Това е реконструкция на улица „Славянска” в участъка от бул. „Източен” до ул. „Лев Толстой” за 3,6 млн. лева, както и „Генерал Колев“ в „Западен“ за 1,5 млн. лева.

Бюджетът на Зико е на минус от 70 млн. лева, правителството спаси Пловдив от нулева годинаНяма да вдигаме данъци и такси, ще наблегнем на по-добра събираемост, заяви кметът

Големият въпрос е как Община Пловдив ще походи със спечелените проекти за санирането на блоковете през Плана за възстановяване и устойчивост.  За втория по големина град бяха одобрени 32 блока за 64 млн. лева. Най-много са в „Източен“ – 11. Не е ясно дали обаче районната администрация ще успее да смогне с цели 11 обществени поръчки за енергийното обновяване на сградите, тъй като те нямат подобен ресурс. 

В миналия мандат тези права бяха делегирани на районни кметове, но сега предвид мащаба на процедурите,  повечето от тях може да се проведат от Голяма община.

Със сигурност тя ще обяви поръчки за други два проекта от Плана за възстановяване -  Партийният дом за 7 млн. лева, от които 5 млн. лева са от Европа, и 1 млн. лева за сградата на администрацията на пл. „Стефан Стамболов“ 1.

Одобриха 32 блока за саниране в Пловдив с 64 млн. леваРекордьор е район "Източен " с 11 жилищни сгради

С 13 млн. лева ремонтират 8 обществени и спортни сгради в Пловдив през Плана за възстановяванеОбновяват зданията на Община Пловдив и Областна управа, две Пожарни служби също с еврофинансиране