Несъбраните приходи от данъци, продажби и общински дейности надхвърля 70 млн. лева, показват отчетите на Община Пловдив в последните дни на декември. Така „оптимистичният“ вариант, че дупката в бюджета ще бъде 60 млн. лева не се сбъднаха. Още с приемането на бюджета през септември в миналия мандат стана ясно, че бюджетът е напълно нереалистичен, но това не спря Здравко Димитров да го предложи.

„Оптимистично”: Дупката в бюджета на Пловдив отива на 60 млн. лева, кметът реже разходитеОбщината дава още 13 млн. лева безлихвени заеми по европроекти, чака ги през 2024 година

Освен несъбраните приходи Община Пловдив даде и над 30 млн. лева безлихвени заеми през последната година по европейски проекти, които не са разплатени заради недоброто им управление.

Въпреки това кметът Костадин Димитров е обнадежден, че Пловдив няма да има нулева година и то е преди всичко заради осигуряването на 100 млн. лева за 8 проекта на Общината в държавния бюджет за 2024 година .

„Няма да вдигаме данъци и такси – категорично.  Ние разчитаме изключително на добро държавно финансиране, за да може да завършим проектите.  В началото ми казаха – „кмете, ще имаме нулева година“.   Ние ще направим всичко възможно да е не „нула“ откъм инвестиции.  Подкрепата от държавата е значителна, смятам, че имаме една успешна година и довършване на проектите“, заяви кметът.

Проектите, за които Община Пловдив получи средства са двата стадиона – „Христо Ботев“ и  „Локомотив“, Голямоконарско шосе, реконструкциите на улиците „Генерал Колев“ и „Славянска“, нова улица в „Тракия“,  кино „Космос“, Форум – Изток и Юг и  къща „Ламартин“.

Пловдив получи близо 100 млн. лева от бюджета за 9 важни проекта на града!Сред проектите са стадионите, улици в 4 района и 2 обекта от културното наследство на града

Не е ясно обаче други проекти, които започнаха с местни приходи дали ще бъдат реализирани. Въпроси будят и някои проекти, които предвид тежката финансова година бяха стартирани, като спортните зали в район „Западен“ за 8 млн. лева. Кметът заяви, че има два варианта за този проект:

„Единият е губим 2 млн. лева и не получаваме нищо, другият е даваме още 6 млн. лева и вдигаме залите. Смятам, че е по-добре да ги построим, отколкото да загубим двата милиона лева. Така мисля, така съм гледал, че успешните кметове работят, така ще работя и аз“, каза Костадин Димитров.