Софийската районна прокуратура (СРП) проверява дали Лена Бориславова от изпълнителния съвет на ПП-ДБ е помогнала на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков да стане министър през 2021 г. чрез документни и други престъпления, свързани с действия пред Агенция по вписванията. Сигнал за случая е подаден от Атанас Русев, председател на Управителния съвет на Сдружение "Да запазим Корал".

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, в което Бориславова е представена с инициалите Л.Б., Петков - К.П., а Русев - А.Р.

В журналистическо разследване на сайта "Бивол" се твърди, че Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" е фалшифицирала подписи и документи през 2021 г., когато Петков е определен за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е същевременно е член на Управителния съвет (УС) на неправителствената организация "Да запазим Корал". Подробности по казуса бяха представени пред bTV от журналиста Асен Йорданов от "Бивол" и председателя на УС на сдружение "Да запазим Корал" Атанас Русев, който е подал сигнал в ДАНС през юни 2023 г., а от дружеството и от сайта "Бивол" са били извикани през юли да дадат показания.

От прокуратурата посочват, че на 11 август 2023 г. е образувано досъдебно производство, което се води по чл. 313, ал. 1 от НК. То е образувано, за това, че е потвърдена невярна информация в писмено съобщение, изпратено от Лена Бориславова по електронен път до Агенцията по вписванията. Данните са изискани по силата на Търговския закон за удостоверяване на освобождаването на Кирил Петков като член на УС на Сдружение "Да запазим Корал" и избирането на негово място на Мартин Драгулев, посочен от СРП с инициалите М.Д. Смяната на Петков с Драгулев трябва да е била извършена на заседание на Общото събрание на сдружението, за което се твърди, че е проведено на 6 май 2021 г.

В рамките на разследването са разпитани десет свидетели, проведени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени множество документи. Изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал".

Установени са данни за извършване и на други документни престъпления - съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, които имат връзка с извършените действия. Към делото ще бъдат приобщени техни сравнителни образци на подписи и почерк.

Очаква се в кратки срокове да бъдат изготвени съдебно-графическа и техническа експертиза по досъдебното производство. Когато те са готови, наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и дали ще бъдат привлечени като обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления.

От СРП уверяват, че ще информират обществеността за хода на досъдебното производство.