Отишла си е баба Марийка от Пловдив, чиято история трогна стотици. За кончината ѝ съобщи в лични я си профил във Фейсбук Ангел Грънчаров, който преди години разпространи историята и житейските перипетии на възрастната жена.

Баба Марийка от Пловдив се е поминала тия дни в своята... бърлога (само така може да се нарече онова, което някога е било нейн апартамент!). Обади ми се за да ми съобщи тъжната вест нейната дъщеря в Германия. На нея пък се е обадила полицията, която е била известена за предполагаемата ѝ смърт от съседите на клетата самотна жена“, обяви той. Тялото на починалата е било извадено с много усилия от апартамента ѝ, който е бил затрупан с отпадъци. Вече е кремирана. 

 По думите му дни наред за смъртта на Марийка не се е знаело. „Аз също ходих преди няколко дни у нея, вратата й беше залостена отвътре, чаках близо час да излезе, не излезе, аз си тръгнах, а тя вече е била починала. След около месец щеше да навърши 92 г.“

Бог да я прости! А нас дали ще ни прости Бог за това, че не пожелахме да се възползваме от дадения ни от Него шанс да покажем, че сме човеци, аз не знам...“, заключва той.

Припомняме, че историята на баба Марийка стана обществено достояние през 2018 година, когато 86-годишната по онова време жена остана без покрив над главата си. Тя трябваше да живее на улицата, тъй като бе лишена от убежището си - малък подслон в квартал "Кючук Париж", който бе заграден от частник. От нейното собствено жилище пък бе изведена след сигнали от съседи, че не поддържа хигиена и е приютила десетки улични котки. В последните две години отново се е върнала в апартамента си, в който няма електричество и вода, липсвали са прозорци и врати. Въпреки многократните жалби от страна на Ангел Грънчаров до институциите с молба за подкрепа, такава не е била осигурена. 

Ще изкара ли тази нощ баба Марийка? Болната старица се скита сама из улиците на Пловдив СНИМКИСтарицата бе изгонена от дома си с решение на съседите