Пловдив получава още 13 млн. лева през Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на енергийната ефективност. От Министерството на регионалното развитие и благоустройство публикуваха списъка със сгради, които са били одобрени за финансиране.

Това се случва, след като Община Пловдив спечели над 64 млн. лева за санирането на 32 жилищни сгради.

Одобриха 32 блока за саниране в Пловдив с 64 млн. леваРекордьор е район "Източен " с 11 жилищни сгради

Новият проект за над 188 млн. лева, като е за  повишаване на енергийната ефективност на спортни и културни институции в цялата страна.

Мярката цели след ремонтите сградите да постигнат клас на енергопотребление минимум клас „В“ и да спестяват минимум 30% от първична енергия.  Сред допустимите дейности по проектите са текущ ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди и др.

Най-големият проект  е за реновирането на сградата на Партийния дом, като безвъзмездната помощ е 4,8 млн. лева, а Община Пловдив трябва да осигури 2 млн. лева съфинансиране.  Самата сграда на администрацията  на пл. „Стефан Стамболов“ 1 също е в списъка с 838 хиляди лева безвъзмездна помощ.

Зданието на Областна управа, което от години се нуждае от ремонт, също е сред одобрените проекти. За реновацията там са отпуснати 1,1 млн. лева.

Друга важна обществена сграда в Пловдив  - на библиотеката „Иван Вазов“, ще се финансира с 2,6 млн .лева през ПВУ.

Община Пловдив получава и над 1 млн. лева за енергийно обновяване на зала за спорт по бокс, вдигане на тежести и джудо, както и зали за лека атлетика, волейбол и баскетбол. Там обаче собственият принос е близо 5 млн. лева.

Две сгради на Пожарната в Пловдив са сред одобрените предложения. На Втора Пожарна служба на бул. „Кукленско шосе“ сумата е 982 хил. лева, а на Първа Пожарна на ул. „Преслав“ – 2,1 млн. лева.