Само една фирма е била допусната за отваряне на ценовите оферти за доставка на климатици, които да бъдат дадени срещу печки на дърва и въглища. Обществената поръчка е част от програмата за подобряване на атмосферния въздух, която през седмицата предизвика сериозни дебати в Общинския съвет.

Анести Тимчев: Не искам хората да припадат по улиците в Пловдив! Чакаме още 40 млн. лева за смяна на кюмбетатаПрограмите на Общината за справяне мръсния въздух предизвикаха остър дебат в Общинския съвет

Общата стойност на проекта е близо 13 млн. лева с ДДС, а поръчката е разделена на 5 позиции. Най-голямата е първата - доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление, чиято  прогнозна стойност е 7 млн. лева. 

За позицията бяха кандидатствали 6 компании, но видно от Профила на купувача, само една фирма е била допусната до отварянето на ценовите оферти. Това означава, че останалите 5 компании са били отстранени заради несъответствие с техническото предложение.

ДЗЗД "Чист въздух - Пловдив" е консорциумът, който е допуснат до финала на поръчката. В него има три компании – две софийски – „Магнум – Д” и „Термофлуид Инженеринг”, както и пловдивската – „Клима груп”.

Те са дали оферта от 6 772 248 лева с ДДС за доставката на климатиците.  От тях 898 броя са 9 BTU (2.6 kW), като единичната цена е 1584 лева с ДДС. Най-много са 12-ки( 3,4 KW) – 1710 броя , като офертата е 1686 лева с ДДС.  Климатичните инсталации 15-ки са 659 броя, като единичната им цена е  2394 лева с ДДС. На същата цена се предлагат и 18-ки(5,2 KW), които са 212 броя. Най-големите инсталации са 24-ки(6,9 KW), като единичната цена е 2958 лева за 129 броя.

Все още не са ясни марките, които предлагат компаниите за съответните цени, като това ще се разбере след публикуването на протоколите към съответните позиции.  

По останалите позиции все още се оценяват техническите предложения, като няма дата за отваряне на ценовите оферти.

По втората позиция, която е за доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на отоплителни устройства за битово отопление на пелети и радиатори оферти са подали две фирми, а стойността е близо 4 млн. лева.

Третата позиция е за Доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на  отоплителни устройства за битово отопление на природен газ и радиатори, които са общо 160 на брой, а прогнозната цена е 720 000 лева. Три фирми са поискали да доставят газовите инсталации.

Малцина в Столипиново могат да сменят кюмбетата с безплатни климатици, в Кючука - най-много мераклии1645 души са одобрени по програмата за мръсния въздух за смяна на отоплителните уреди