Растения пред блок на ул. „Богомил“ в Пловдив умират, а няколко страни спорят чия е отговорността за това. Живеещи в близост страдат, че дългогодишният им труд да превърнат градинката пред блока в зелен оазис е провален, а за несполуката винят ОП „Градини и паркове“. Общинското предприятие обаче има доста различна версия. Тя, от своя страна, се покрива с наблюденията на един страничен наблюдател.

Къде историите се преплитат и разделят, вижте тук:

 „След 16 години сага със строежа, със семейството ми се нанесохме в края на 1999г. тук. Отпред пред блока беше нещо като полупустиня. В градинките имаше строителни отпадъци. Чакахме няколко години и накрая извикахме неволята. Хванахме се няколко човека в първите години на 2000г., платихме на самосвал от собствените си средства, за да докарат пръст и да облагородим мястото“, разказва Георги Петков, един от първите заселници в блока на ул. „Богомил“48.

По негови думи повечето растения, в това число всички млади дръвчета, са били засети от него и съседи помощници – всеки се включвал както може. Днес там има иглолистни, широколистни дървета, храсти. Преди години Георги посадил и храсти тип „Юка“ с идеята да ги поддържа и да пораснат като малки палми. Посял дузина от тях на различни места в градинката.

„Не съм голям специалист с отглеждането на растения, но съм чул и чел. Знам, че когато се подрязват трябва да е по определен начин, като се оставя известно количество листна маса. Преди няколко години ми направи впечатление обаче, че работници на „Градини и паркове“ подрязват както им дойде и ето го резултатът – юката клюмна, не може да стигне височина“, коментира пловдивчанинът.

Георги твърди, че заради неправилно подрязване, при това без надзора на специалисти по озеленяване, работници на предприятието са допуснали ключови за живота на растенията грешки. „Това растение беше на 10 години, но след подкастрянето му растежът спря. Няма да се учудя, ако си замине съвсем скоро“, допълва Петров.

Подобни нарушения обаче, твърди той, се случват и под зоркото око на технически  ръководители от „Градини и паркове“. Едно от последните посещения на екипи на предприятието било през декември. Тогава била подрязана и юката.

Наблюдавах от терасата как подрязват листата на юката посред зима. Реших да се намеся и любезно попитах инспекторката защо така правят, след като според мен подрязването трябва да се случва – едно, през друго време  от годината, две, по друг начин. Тя ме изгледа с презрение. Обясни ми, че даже спрялата растежа си елха трябва да се подкастри отдолу, за да расте“, допълва Петров.

Според него дългогодишният труд на живеещи в блока е бил унищожен. „Не бих се учудил, ако си припишат заслугите за много от растенията, които сме сели ние. През годините мъкнем кофи и поливаме за собствени сметка. След 20 години копане, поливане, подрязване, некомпетентността и некадърността победиха. Не само нищо не посадиха, но и унищожиха плодовете на труда ни. Направо ми се плаче“, заключва Петров.

Не на това мнение обаче застава търговец, който от години държи под наем обект в партерния етаж на блока. Той сподели пред репортер на медията ни, че когато работниците на „Градини и паркове“ вършат работа, то това става под надзора и наставленията на инспектори. Мъжът категорично твърди, че не става дума за  унищожаване на чужд труд. По негови думи неуспешният растеж на дръвчета, храсти и рози се дължи на некомпетентното им посаждане в една и съща градина.

„Вижте, как е възможно да посадиш розов храст под обилната сянка на тези дървета и да очакваш той да порасте голям и свеж“, пита той риторично.

ОП"Паркове и градини": Въпросната градинка не е подходяща за растението юка

Изпратихме запитване до Общинско предприятие „Градини и паркове“, които, видно от отговорите, имат коренно различно становище по темата.

Разнопосочна е информацията дали градинката пред блока на ул. „Богомил“ е изцяло дело на пловдивчани, или те са споделили дейност с предприятието. Докато гражданинът посочва, че преди 20 години съседи дружно са „повикали неволята“, „Градини и паркове“ недвусмислено заявяват – „имаме основно участие в озеленяването на посоченото пространство“.

От предприятието застават зад работата на служителите си като казват, че всички дейност се извършват под контрола на опитни и висококвалифицирани техническите ръководители. Именно тук е мястото да добавим, че според специалистите на „Градини и паркове“ въпросната градинка не е подходяща за растението юка, поради което то не може да порасте здраво.

Допълват, че след запитването ни по граждански сигнал е била извършена проверка на място, която е констатирала две вандалски прекършвания. Кой е отговорен за тях? Неясно. Освен това при последното обработване на градинката от нея били събрани доста отпадъци. Впрочем, същото установи и нашата репортерска проверка на място – по незнайна причина в затревените площи се срещат доста фасове, боклуци от опаковки и прочее.

Друго, което забелязваме, са успешно хванали се и пораснали дървета и храсти в различни междублокови пространства в близост до въпросния блок - метри по-надолу по ул. „Богомил“. В Каменица 2 пък, квартал известен със силната ангажираност на граждани в озеленяването на междублоковите пространства – срещаме няколко примера за здравословно изглеждащи храстчета юка.

Каква е причината тези на ул. „Богомил“48 да нямат подобна съдба – остава неясно. При всички случаи обаче това може да се дължи на редица фактори – неблагоприятни външни условия, какъвто е случаят на много от растенията, част от зелената система на Пловдив. Вандализъм – който, за съжаление, продължава да бъде проблем на дневен ред. Неправилна поддръжка – за което вина не можем да хвърлим нито на гражданите, нито на предприятието.

Според ландшафни архитекти зелената система в Пловдив не е на ниво поради липсата на компетентни работни кадри, както и правилни политики за контрол на работата на предприятията – част от които е все още неслучилия се Експертен съвет по озеленяване.

Експерти vs Общината: Зелената система в Пловдив - нужна на гражданите, но не и на управляващитеГраждани намират за неадекватни грижите, които институциите полагат за озеленяването на най-гъсто населената община в България

Експертният съвет по озеленявате бойкотира Община Пловдив, властта отрича да има конфликтПричината за стълкновението се оказа учредяването на звено, което да следи изкъсо политиките на администрацията

 Галерия: 

Иглолистно дръвче храсти на ул. "Богомил" 68 и храсти Юка в градинка в кв. "Каменица":

 

Пълният отговор на предприятието без редакторска намеса, вижте тук:

Има ли участие „Градини и паркове“ в създаването на зеленото каре в междублоковото пространство? Кои растения са засадените от предприятието там?

Да. „Градини и паркове“ има основно участие в озеленяването на посоченото пространство. Всички широколистни дървета, както и храстите, с които е оформен живият плет откъм ул. „Богомил“, са засадени от предприятието.

Как и с какво предприятието участва ли в поддръжката на тревните площи и растенията?

Поддръжката се извършва изцяло от предприятието – почистване, косене, санитарни резитби, събиране на окапалите есенни листа, както и други необходими дейности.

Следи ли се от компетентни служители дали косене, подрязване и кастрене на растителността там се извършва правилно от работниците на „Градини и паркове“?

Техническите ръководители са висококвалифицирани специалисти с опит. Те следят за правилното извършване на манипулациите.

Кога и на какъв принцип е била подрязвана храстовидната растителност от типа Юка, засадена от живеещи в блока. Проследено ли е състоянието на растенията след това?

Юката, засадена от живеещи в блока, се подрязва периодично. За последно – преди около седмица. По сигнал на гражданин, а и по повод на вашето запитване, е направена проверка на място. Констатирани са две вандалски прекършвания, но растителността ще се възстанови.

Това е обяснено на гражданина, който със свои съседи преди години е засадил юката и няколко иглолистни дръвчета, грижил се е за тях и ги е поливал.

Според експертите на предприятието обаче този вид растителност не е подходяща за междублоковото пространство. Листата на юката са големи и бодливи, опасни са за децата. След последното подрязване са събрани много разнородни отпадъци, захвърлени в храстите.

При желание на живеещите в блока „Градини и паркове“ може да им предостави за засаждане напролет на подходяща декоративна растителност.

Нека пловдивчани, които искат да озеленят междублоковите си пространства, се обърнат към нас или районните кметства, за да се посъветват каква растителност е подходяща за конкретното място.