Членове на Обществения експертния съвет по озеленяване /ОЕСО/ в Пловдив се противопоставиха на Община Пловдив и отказват да се включат в учредяването на нова структура, ако тя ще следва сегашните им правомощия. TrafficNews научи, че след конфликт, възникнал покрай решението за отсичане на растенията по ул. „Даме Груев“, редица от съветниците са взели решение да бойкотират местната власт.

Причината за това бил системния подход на Община Пловдив да не се вслушва в експертните становища на 15-те членове, както и дългогодишният фактически отказ за учредяването на система, която да делегира по-голяма тежест в експертните становища на съвета.

По думите на членове на ОЕСО още през 2019г. зам.-кметът по екология Анести Тимчев и Здравко Димитров говорели пред тях с готовност да създадат различна по вид  структура като зелена дирекция, която да позволи повече правомощия. Т

„Има настояване от наша страна за административна структура „Зелена система“, която да отговаря за правилното планиране, поддържане и опазване на озеленяването в града. Подобна структура ще следи освен работата на Община Пловдив, ОП „Градини и паркове“, също дали при новото строителство има необходимите проценти озеленяване. Съюз на ландшафтните архитекти – дружество Пловдив, призовава за подобна структура от над 15 години, предизборните обещания са за зелен Пловдив, но реалността е друга“, споделя пред TrafficNews Невена Цветкова, която доскоро заемаше поста на зам.-председател на Обществения експертен съвет.  

Тя смята, че умишлено се бави процедурата, тъй като създаването на дирекция би лишило Общината от възможността да заобикаля становището на експертите – нещо, което сега администрацията прави.

„На последната свикана среща се разбрахме просто да не отидем, тъй като така или иначе никой не се съобразява с нашия труд. Даваме на общината анализите ни, предписания, примери за добри практики – всичко това се подминава с лека ръка. Затова и спряхме да се събираме“, допълва тя.

В писмо от септември месец, предоставено до медията ни, се посочва, че всички сегашни и бивши членове на ОЕСО към Общината декларират несъгласие с учредяването на нов Обществен експертен съвет. „Създаването на структура – отдел или дирекция, която да отговаря за планирането, изграждането, поддържането, стопанисването и опазването на Зелената система на Пловдив, трябва да предшества учредяването на нов съвет“, пишат експертите до зам.-кметът по екология и здравеопазване.

Медията ни се свърза с Анести Тимчев, който обаче отрече наличието на какъвто и да е конфликт между администрацията и членовете на съвета. Според него няма никаква драматична ситуация, а неявяването им на последната среща той не разглежда като бойкот. „Няма абсолютно никаква драма, всичко е наред. Вероятно има някакво неразбиране, което ние ще го изчистим на следващата среща, когато се съберем“, допълни той.

Зам.-кметът направи ретроспекция до 2019г. и заяви желание да бъде създаден експертен съвет от хора. Той обаче не посочи причината, поради която такъв и до ден днешен няма.

 „Аз искам да има експертен съвет от хора, които да преценяват, да изслушват, да знаят, да питат. След това ние ще защитаваме позициите на всеки район. Ще го направим в пълната му сила, ще накараме главният архитект да докладва на експертния съвет, да защитава всяко едно действие“, очерта той.

Опитахме да разберем дали този съвет, който Общината желае да учреди, е с подобни правомощия като на ОЕСО или ще му бъдат делегирани тежест сходна с тази на дирекциите. „Е сега ще искаме да направим така, че да имат тежестта. Въпросът с дирекцията е свързан с промяна на структурата, което да бъде прието с решение на Общински съвет. Ще искаме а е над експертния съвет. В началото на годината трябва да бъде утвърдена новата структура“, заяви Тимчев.

Докато не се случи учредяването на каквато и да е структура или звено, Община Пловдив на практика не разполага с независими критици по отношение на политиките си по озеленяване. Припомняме, че именно ОЕСО трябва да изпълнява контрол по спазване на Наредбата за зелени системи, но правото на съществуване на такъв съвет и до момента не е дадено с подписа на Здравко Димитров.

Това поставя въпроса дали самата местна власт не избягва момента, в който от нея се изисква да спазва определени нормативи и законови процедури?

Трябва да се отбележи обаче, че властта допуска редица грешки в изграждане и  стопанисването на зелените системи в града. Повече за състоянието на градската зелена мрежа, както и пробойните в системата може да прочетете тук:

Експерти vs Общината: Зелената система в Пловдив - нужна на гражданите, но не и на управляващитеГраждани намират за неадекватни грижите, които институциите полагат за озеленяването на най-гъсто населената община в България