Юбилейно издание за серийния обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия" бе представено по повод пет години от вписването му в индикативната листа на ЮНЕСКО в България.

Специално за събитието под тепетата се събраха представители на националната и местната власт, дипломати и представители на фондация "Америка за България", с чиято помощ се случи реставрацията и експонацията на красивите мозайки.

"В момента ЮНЕСКО леко е открехнал вратата по отношение на внасянето на номинационни досиета. Откриха една нова процедура, наречена "Предварителна оценка". Тази процедура не обвързва внасянето на номинационното досие с влязъл в действие План за опазване и управление. Това ще ни даде възможност да бъдем водени от специалистите на ЮНЕСКО. Ако подадем документи през тази процедура, те ще започнат да идват на проверки, да ни дават указания до успешно внасяне на номинационното досие. Това за нас е доста по-добър вариант и чудесна възможност, която ЮНЕСКО дава не само за нас, но и за всички недвижими културни ценности по свет", каза директорът на Общински институт "Старинен Пловдив" Елена Кантарева-Дечева.

По думите ѝ срокът, в който можем да подготвим всички необходими документи за процедурата, е 14 септември 2024 г.  

"Преминахме през няколко стъпки - декларирахме, че серийният обект е изключително ценен не само за националната ни култура, но и за човечеството. През 2018 г. бе вписан в списъка на ЮНЕСКО в България. Последва петгодишен период на проучване, реставрация и консервация, както и изграждането на посетителския център. Той отвори врати през 2021 г.", каза още Елена Кантарева-Дечева.

Зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов пък обяви, че вече е готово заданието за изготвянето на Плана за опазване и управление - изключително важен документ за кандидатурата на "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия".

"Ще го предадем в ръцете на Министерство на културата и оттам задачата да задвижат процедурата имат те", каза той.

Събитието уважиха много специалисти, които бяха част от дългия път за спасяването на мозайките.

Първи пред гостите говори кметът Здравко Димитров.

"Обещал съм си, че всеки път, който съм в компанията на Нанси Шилър, ще ѝ благодаря. Правя го и сега - благодаря ти, Нанси. Този обект бе един от най-важните, с които Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата през 2019 г. Вписването на серийния обект в индикативната листа ще гарантира опазването му за идните поколения, но и ще поомогне за популяризирането му по света", каза той и подчерта, че Епископската базилика е добър пример за успешно публично-частно партньорство между фондация "Америка за България", Община Пловдив и Министерство на културата.

Нанси Шилър също бе емоционална и върна лентата назад, когато преди 5 години са представили в Париж кандидатурата. 

"Беше само един миг от хилядолетната история на базиликата, но миг, наситен с най-много събития. Това е един от най-сложните, но и удовлетворяващи проекти, по които сме работили. Всеки път, когато идвам с приятели, има една и съща реакция, че ще дойдат отново и ще доведат приятели", каза Шилър и благодари на екипа на "Старинен Пловдив" за добрата грижа за базиликата.

Министърът на културата Кръстю Кръстев призова целият извървян процес да бъде документиран, защото е работещ модел и може да бъде използван и на други места.

"Мога да съобщя две добри новини, че за 2023 и 2024 г. има осигурено финансиране за реставрацията и консервацията на недвижими културни ценности по програма "Опазване на културното наследство" на обща стойност 7 млн. лв. Може да се кандидатства за максимална сума от 300 000 лв. Осигурихме и над 1 500 000 лв., с които да финансираме некласираните археологически проучвания", каза той.

След него арх. Милена Крачанова и доц. Станислав Станев представиха юбилейното издание, което всъщност представлява формуляра, с който серийният обект е кандидатствал, и кои са критериите, избрани от екипа.

Зам.-кметът Пламен Панов пък обяви, че Епископската базилика е пример за добро управление, а екипът е продължил да надгражда. Посочи, че от отварянето на обекта той е бил посетен от 116 000 човека.

Всички присъстващи получиха бройка от юбилейното издание с уточнението на местната администрация, че това е том 1, предстои и втори.