Върховният касационен съд потвърди решение на Пловдивския апелативен съд, с което е наложено наказание от 20 години лишаване от свобода за всеки от 21-годишният Андрей Демирев и Асен Ангелов на 24 г. за шокиращо бруталното убийство на жена в Харманли преди около три години. Те бяха признати за виновни за блудство, изнасилване и убийство на 54-годишната Валентина Христозова в Харманли.

Пред ВКС двамата са обжалвали наказанията си с доводи за незаконосъобразност на присъдата, допуснато съществено нарушение на процесуалните правила по време на разглеждане на делото, както и налагане на явно несправедливо наказание, според тях, при което не е отчетена младата възраст на Андрей, който по време на извършване на деянието не бил навършил 19 години. Върховните магистрати отхвърлят всеки от доводите на защитата с мотив, че исканията са неоснователни.

През нощта на 15 срещу 16.03.2019 г. в Харманли, двамата подсъдими видели на тротоара да лежи жена, употребила значително количество алкохол, която спяла. Решили да се възползват от състоянието, в което била изпаднала, завлекли я в изоставена постройка и блудствали с нея. От действията им тя се събудила и се разкрещяла да я оставят на мира. Мъжете, които също били употребили алкохол преди това, започнали да я удрят по главата и тялото. По-младият запалил косата й с клечка кибрит. Пребили я и изнасилили, а след това я умъртвили, изоставяйки тялото в сградата. За всяко от трите извършени от подсъдимите престъпления – блудство, изнасилване и убийство, всеки от тях има отделно наказание. Най-тежката санкция от трите наказания е лишаване от свобода за 20 години за убийство на лице, което се намира в безпомощно състояние и убийството е извършено с особена жестокост. На близките на пострадалата са присъдени обезщетения за неимуществени вреди на обща стойност 192 000 лева, заедно със законната лихва.

Решението на ВКС е окончателно, не подлежи на обжалване и протест.